יום שלישי, 12 בנובמבר 2019, י"ד חשון ה' תש"פ
לפרסום חייגו: 054-430-0186

דת ומסורת - הלכה במבשרת ציון

המתנה לאחר אכילת גבינה

פורסם בתאריך:


נכתב על ידי

הרב אליהו חיים פנחסי

מי שאכל גבינה רגילה או שתה חלב ורוצה לאכול אחר כך בשר, אין צריך להמתין כלל. ויש מחמירים להמתין חצי שעה עד שעה לאחר אכילת הגבינה.
אף שאין שיעור זמן להמתנה, מכל מקום עליו להקפיד: א. לקנח ולהדיח פיו יפה (כגון צחצוח שיניים, או אכילת דבר פרווה). ב. שיהיו ידיו נקיות לגמרי. וכששתה חלב או שאכל על ידי מזלג, די לו בהדחת הפה בלבד.
מעיקר הדין מותר לאכול מאכלי חלב ואחריו לאכול בשר, באותה סעודה. ויש מחמירים לברך ברכת המזון בין החלב לבשר.
גבינה קשה - הגדרתה
הפוסקים בדורות הקודמים שיערו 'גבינה קשה' על פי הזמן שהגבינה הועמדה להבשלה, שבדרך זו היא נעשית קשה יותר ועיכולה אורך זמן רב, והגדירו זאת במשך הבשלה של ששה חודשים. כיום, רוב הגבינות הצהובות מוכנות בתהליכים מהירים שאורכם בן חודש לחודשיים, ועל פי הגדרה זו אין צריך להמתין אחר אכילתה. אולם יש הטוענים שאין זה תלוי בזמן ההבשלה, אלא במבנה החומר וקשיותו, וכן באחוז השומן שבגבינה.
הטעם להמתין לאחר אכילת גבינה קשה - דעת הט"ז (שם, סק"ד) כיון שהגבינה מתולעת או שהועמדה בקיבה, טעמו נמשך בפה זמן רב. ודעת הפרי חדש - משום שהגבינה קשה הרי היא נכנסת בין השיניים, ולאחר שש שעות נחשבת כמעוכלת ואין עליה שם גבינה.
אין הבדל בין אם הגבינה חדשה או ישנה ותיכף לאחר אכילת הגבינה (באופן שמקנח ידיו ופיו), מותר לאכול בשר.
יש מחמירים בגבינה קשה או גבינה מתולעת שעברו עליה ששה חודשים להמתין שש שעות. וכן מנהג בני אשכנז. ויש מחמירים בגבינה קשה אף כשלא נשתהו שישה חודשים.

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: