יום שישי, 06 בדצמבר 2019, ח' כסלו ה' תש"פ
לפרסום חייגו: 054-430-0186

זמן אוכל במבשרת ציון

אקנה ותזונה (חלק ב')

בשבוע שעבר הצגתי את הנושא שלנו – הקשר בין אקנה לתזונה  אבל לפני שנמשיך הלאה, בואו ניקח צעד אחורה לקשר בין תזונה לבריאות העור באופן כללי

פורסם בתאריך:


נכתב על ידי

דוד רזניק

דוד רזניק, תזונאי קליני, מרצה ומחנך לאורך חיים בריא יותר. לתגובות ופניות 0525-419181 dietadavid@gmail.com דף פייסבוק havitashelashirim

לפני כשבועיים העברתי יום לימודים שלם לנשים בקורס לקוסמטיקה. לאחר מספר משפטי פתיחה, אני מספר בגילוי לב, שהקשר בין בריאות העור לבין התזונה לא נחקר כראוי, וייתכן ולא ניתן יהיה לעולם להוכיח אותו. ככה זה בתחום התזונה – כאשר מדברים על התערבות תזונתית שקשה לבצע אותה, בוודאי לא לאורך זמן, ועל תוצאות שקשה למדוד, הדברים נשארים הרבה פעמים בגדר ניחוש מושכל. סביר להניח, שבמקרים רבים מראה עור זוהר ובריא הוא השתקפות של בריאות גופנית ונפשית, אבל איך מגיעים לזה? במדע, כמו במדע, אנחנו רוצים מחקרים שמראים. תזונה היא תחום שבו המדע מעט במבוכה כאשר הוא מנסה באמצעים שלו להוכיח משהו שהוא בחזקת מובן מאליו לחוכמה היומיומית. המדע יודע על חשיבותם של ויטמינים C,
A ו-E בבריאות העור ובאלו תהליכים הם משתתפים. הוא יודע שבנוגע לבריאות העור נוגדי חמצון הינם צורך חיוני, הוא יודע על חשיבות ההידרציה של העור. ועם זאת, איך התערבות תזונתית משפיעה על הזמינות של רכיבים אלה לעור קשה להוכיח. אפילו בניסיונות של נטילת רכיב בודד כזה או אחר כתוסף, המדע הוא חלש. מהמאמרים השונים עולה שיש דעות חלוקות - יש כאלה הרואים את הקשר המחקרי ולעומתם כאלה שלטענתם ההוכחות אינן מספקות. למרבה השמחה, בנוגע למחקר על הקשר הספציפי בין תזונה לאקנה יש יתרון מסוים – התוצאה המבוקשת מאוד ברורה וצריכה להתקבל מהר. אם לא קיבלת תוצאות תוך כמה שבועות – ההתערבות לא פעלה.
חוקרים ורופאים שעסקו בתרבויות נידחות ופרימיטיביות, דיווחו בחלק מהמקרים, שלא מצאו אצל הילידים כל סימן לאקנה ובמקרים אחרים מקרי האקנה היו באופן ניכר מועטים יותר מאשר באוכלוסיות מערביות. דבר זה עורר את השאלה מה יכול להיות ההסבר לכך, ואחד הכיוונים שנחשבו הגיוניים היה התזונה. מה, אם כן, יכול להיות בתזונה המערבית הגורם להתפתחות אקנה אצל בני נוער?
בראשית שנות ה-2000 פורסמו מחקרים ומאמרים, כאשר הכיוונים העיקריים שנבדקו הם אינדקס גליקמי נמוך ומוצרי חלב. שני כיוונים אלה פונים לעבר דיאטה יותר קדמונית. על סמך המחקר ישנן שתי דמויות שפיתחו פרוטוקולים טיפוליים. האחד הוא ד"ר לורן קורדיין שאחראי יותר מכל אחד אחר לפרסום דיאטת הפליאו – דיאטת האדם הקדמון. הפרוטוקול שפיתח הוא ברוח דיאטת הפליאו והוא מחמיר ומגביל ביותר. קורדיין עצמו אינו דיאטן או חוקר תזונה אלא פיזיולוג של מאמץ, מה שגורם לי אי נוחות כשהוא נותן ייעוץ תזונתי. יש לציין, שבאתר שלו יש עדויות להצלחות, אלא שכמו במקרים דומים צריך לקחת עדויות אלה בערבון מוגבל, כי סיפוריהם של הנכשלים, אם הם אמנם כתבו אליו, בוודאי לא פורסמו. 
פרוטוקול שני שפותח הוא של פרופסור אוסטרלי לתזונה בשם ניל מאן. איתו גם התכתבתי. מאן חקר בעצמו את הקשר בין האינדקס הגליקמי לבין אקנה וקיבל תוצאות חיוביות. הוא סיפר לי שלצערו הוא לא הצליח לגייס מימון להמשך המחקר ועם זאת, על סמך המחקר המוגבל שהוא עשה, הוא פיתח פרוטוקול לטיפול באקנה אצל בני נוער המיושם באוסטרליה והמתבסס על בחירה נבונה של פחמימות לפי האינדקס הגליקמי, על אוכל עשיר בחלבונים ועל פעילות גופנית. גם מאן טוען להצלחות.
לעניות דעתי שניהם לקחו כיוונים נכונים אולם שניהם חסרים, אבל אשמור אתכם במתח.
בשבוע הבא נרחיב על האינדקס הגליקמי.

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: