יום רביעי, 18 בספטמבר 2019, י"ח אלול ה' תשע"ט
לפרסום חייגו: 054-430-0186

זמן אוכל במבשרת ציון

אקנה ותזונה (חלק ד')

במאמר זה, אני לוקח את המדע הקיים ומוסיף לו מהתובנות והעקרונות התזונתיים שאני דוגל בהם ומהרקע שלי כדיאטן קליני רב תחומי

פורסם בתאריך:


נכתב על ידי

דוד רזניק

דוד רזניק, תזונאי קליני, מרצה ומחנך לאורך חיים בריא יותר. לתגובות ופניות 0525-419181 dietadavid@gmail.com דף פייסבוק havitashelashirim

במאמר הקודם הסברתי על הקשר בין האינדקס הגליקמי לבין אקנה. הכיוון השני שאליו הלך המחקר בנושא אקנה, היה הקשר בינו לבין מוצרי חלב. גם כאן הממצאים חיוביים, אבל חלשים ושנויים במחלוקת מבחינה מדעית. בניגוד למצב עם האינדקס הגליקמי, איש לא פיתח שיטה של טיפול באקנה על סמך המחקרים על מוצרי חלב.
ישנה דמות נוספת שלקחה על עצמה לתת המלצות לטיפול תזונתי באקנה והיא ד"ר לורן קורדיין. קורדיין, שהוא דוקטור לפיזיולוגיה של המאמץ, הוא הדובר הבולט ביותר של תנועת דיאטת הפליאו. יותר מכל דמות אחרת בתנועה, ידע הוא למנף את התיאוריה ואת המדע התומך בה כדי לקדם אותה. בספרון שכתב על האקנה, קורדיין מתפעל מכך שבתרבויות פרימיטיביות שנבדקו לא מוצאים אקנה והוא מסיק שהגורם לאקנה הוא התזונה המערבית המודרנית. מסקנתו היא שהטיפול התזונתי באקנה צריכה להיות אימוץ של התזונה הפליאוליטית, כפי שהוא רואה אותה.
לדעתי, התזונה הפליאוליטית מבוססת על כמה עקרונות טובים בצד הרבה דברים בעייתיים. באופן דומה אני מסכים לחלק מהמלצותיו של קורדיין וחולק עליו בחלק. קורדיין בוחר באימוץ גישה מחמירה: להימנע מחלב ומוצריו, מכל משפחת הדגנים ודמויי הדגנים, מכל סוגי השורשים הפחמימתיים, ממזון מעובד, ממתוקים ומרוב שמני המאכל. מצד שני הוא ממליץ על אכילת ירקות, סוגים מסוימים של מאכלי ים ובשר, פירות ואגוזים וזרעים מסוימים. הגיבוי המחקרי שיש לדיאטה לריפוי מאקנה של קורדיין הוא חלש עד לא קיים. מעבר לזאת ניכר שקורדיין אינו עוסק בתזונה קלינית – חסרה אצלו התייחסות למרכיבים כמו זמני ארוחות, גודל ארוחה, תחושות רעב ושובע, מרכיבים התנהגותיים ועוד.
מבחינה מדעית אני מאמץ את שני כיווני המחקר שבוצעו. אחרי הכול, אם כל אחד מהם עבד באופן חלקי אז ייתכן וטובים השניים מהאחד ולכן: א. הימנעות מכל מוצרי החלב. ב. אכילת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך. עם זאת, אני נותן לסעיף ב' פרשנות שנובעת מהביקורת שאני שותף לה על האינדקס הגליקמי. לכן, במקום מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך יש לומר: לאכול הרבה מכל סוגי הפירות והירקות, כל סוגי הדגנים ודמויי הדגנים ובלבד שהם מלאים, תפוחי אדמה ובטטות, כל סוגי הקטניות, כל סוגי האגוזים והזרעים. לכך ניתן להוסיף מהחי ביצים, דגים ומעט עוף ובשר אדום. יש להימנע מכל סוגי האוכל המעובד, התעשייתי, המזוקק עם דגש על רוב סוגי השמנים, סוכר ומלח.
נחוצה התייחסות לאלמנטים נוספים: פעילות גופנית, זמני ארוחות, תוספים, בישול, בדיקות דם ועוד. אין מקום כאן להיכנס לפרטים, אך ניתן, כמובן, לפנות אליי כדי לקבל ייעוץ מפורט יותר ומעקב (מאחר והעניין חדש גם עבורי, המפגשים של הפונים הראשונים יהיו בעלות נמוכה).
הדיאטה שאני מציע (וגם זו של קורדיין) היא למעשה מה שקרוי 'דיאטת אלימינציה', דהיינו ניסיון לבודד את המרכיבים התזונתיים החשודים כגורמים לסימפטום על ידי צמצום דרסטי של המגוון ואז חזרה לתפריט רגיל ללא המרכיבים השליליים. חשוב להבין, שבניגוד למטרות אחרות הניצבות בפני עושי דיאטה למיניהם, במקרה של אקנה אפשר לראות תוצאות מאוד מהר, בטווח של שבועות. לכן למרות שהדיאטה חריפה ומגבילה כדאי לנסותה. אם אין תוצאות, ניתן לבטל את כל העניין. אבל אם התוצאות חיוביות, הרווח הוא גדול ואז אפשר להמשיך תוך כדי בדיקה של אפשרות להקלות. אשמח לשמוע מכם.

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: