אושר צו הארנונה לשנת 2022

המליאה אישרה אמש את צו הארנונה לשנת 2022 * תושבי 'נופי החורש' נכחו במליאה ומחו על כך שהם נדרשים לשלם ארנונה לפי התעריף היקר יותר * ראש המועצה הציע לסייע לתושבי השכונה באמצעות הקמת ועדה מיוחדת

כפי שפורסם בגיליון הקודם, תושבי 'נופי החורש', השכונה החדשה במעוז ציון, אשר זכו בהגרלות של 'דיור למשתכן', פתחו לאחרונה במחאה נגד גובה מס הארנונה המופקע, כלשונם, שהוטל עליהם במסגרת סיווג מקום מגוריהם תחת אזור א' בכל הקשור לתשלומי ארנונה.

השבוע הגיעו תושבים מן השכונה לישיבת המליאה שעל סדר יומה הונח צו הארנונה לשנת 2022. כצפוי הוא עבר, אך היו שני מתנגדים, אבי חיים ויוסי בן גיגי.

זה המקום לפרט במספרים את המשמעויות של אזור א' ואזור ב' לעניין תשלומי ארנונה. זה המקום לציין כי המועצה לא העלתה את הארנונה למגורים למעט עדכוני מדד כמתבקש על ידי משרדי הממשלה. בשנה שעברה מדובר היה בהעלאה של 1.1 אחוז והשנה בהעלאה של 1.92 אחוז. באזור א' התעריף הוא 71.02 שקלים למ"ר לדירה עד 90 מ"ר. עבור דירה גדולה יותר התעריף הוא 73.14 שקלים למ"ר. לעומת זאת, באזור ב' התעריף הוא 55.66 שקלים למ"ר לדירה עד 90 מ"ר ועבור דירה גדולה יותר התעריף הוא 57.3 שקלים למ"ר. בחישוב פשוט, הפער בין שני הדירות הוא כ-16 שקלים למ"ר, ובחישוב פשוט, פער של 1,500 שקלים לשנה לדירות גדולות וכ-2,000 ואף יותר לדירות גדולות יותר. זה בהחלט סכום משמעותי. כאמור, מדובר בזוגות צעירים עם ילדים שלא בכדי זכו בהגרלה של 'דיור למשתכן' כי רשויות המדינה הגיעו למסקנה כי יש לסייע למשפחות אלה שעמדו בקריטריונים לדיור בר השגה. אך גם מבחינת המועצה מדובר בפער תקציבי – 3.7 מיליון שקלים.

לפני שבועיים הם אף הפגינו מול המועצה ובסיקור הנושא בגיליון הקודם הובאה תגובת המועצה שבין השאר נאמר בה כי "בשנת 2014, תמך והצביע ראש המועצה יורם שמעון על הצעת החלטה לשנות סיווג מגורים למתחמי 'דיור למשתכן' – גם אלה שנבנו וגם אלה שייבנו בעתיד – מתעריף של אזור סיווג א' לאזור סיווג ב', אך לצערנו בקשה זו נדחתה על ידי משרדי הפנים והאוצר, זאת מתוך הבנה שאם שינוי סיווג אזורי 'דיור למשתכן' יופחתו במבשרת ציון, יופחת שיעור הארנונה ל'דיור למשתכן' בכל הארץ".

ראש המועצה חזר על הדברים הללו השבוע בישיבת המליאה וציין אף את עו"ד אריאל דיין, שהיה אז חבר מועצה והיה ממובילי המהלך. עוד הוסיף ראש המועצה, כי על פי חוות דעת משפטית לא ניתן להוביל מהלך כזה אם לא נמצא לכך מקור תקציבי. "אנחנו יכולים להעלות את ההצעה, כולם יתמכו והכול טוב ויפה, אך זו תהיה הבטחה חסרת כיסוי. אין סיכוי שמשרדי הפנים האוצר יאשרו דבר כזה", אמר יורם שמעון והציג את הפתרון שלו לבעיה. "התכנסנו אתמול ראשי הסיעות והועלתה הצעה להקים ועדה שתסייע לתושבים בשכונות החדשות שזכו ב'דיור למשתכן' לא רק בארנונה, אלא בתחומים נוספים: מעונות, הנחות וכו' וכך נוכל לסייע נקודתית למי שבאמת צריך".

חבר המועצה רוני שטייניץ העלה בעייתיות נוספת של מתן אישור גורף לשינוי סיווג עבור דירות 'מחיר למשתכן'. לדבריו, חלק מן הדירות מושכרות והשוכר הוא זה שמשלם את הארנונה. כמו כן, ייווצר מצב שבו באותו בניין שתי דירות דומות תשלמנה תעריפים שונים של ארנונה. "זה רק יסבך אותנו", אמר שטייניץ והוסיף, "יהיה קשה להתמודד עם זה. לעומת זאת, עם ועדה מיוחדת יהיה קל יותר לסייע למי שצריך".

יוסי בן גיגי: "אפשר לעשות הפרדה בין סיווגי ארנונה כפי שקיים בעסקים, מסחר ותעשייה. לגבי הקמת ועדה מיוחדת אני לא רואה איך זה יעבוד. באים זוגות צעירים שגם ככה קשה להם ובוועדה ייכנסו להם לכיס ויבדקו באיזה רכב הם נוסעים ומה הם אוכלים. אנחנו לא מדברים על שינוי סיווג לנצח, אלא לשנים הקרובות בלבד בכדי לעזור לזוגות אלה".

אבי חיים: "יש כבר ועדה להנחות בארנונה ומה הטעם בעוד ועדה? אפשר לקבוע סיווג נוסף, נקרא לו ד', שבו הסיווג למסחר ותעשייה יהיה כמו אזור א' והסיווג למגורים יהיה כמו אזור ב'. היישוב שלנו כל כך זקוק לזוגות צעירים שיבואו לכאן. והנה, משהגיעו, הם צריכים לשלם ארנונה במחיר גבוה שממוקם בעשירון העליון בארץ. לפי חוק, תעריף ארנונה נובע מגודל הדירה, מיקומה והסיווג שלה. הגודל והמיקום שונים מדירה לדירה, מדוע שגם הסיווג לא ישתנה?". על דברים אלה של אבי חיים אמר הגזבר ששי דקל כי לא ניתן להבדיל בין סוגי תעריפים. אבי חיים הביא את הדוגמה של רחוב השושנים עליו דנו במליאה הקודמת ושם, באותו רחוב, יש הבדלים בין סיווגים. על טענה זו אמר הגזבר כי "שם יש חלוקה גיאוגרפית, דבר שלא ניתן לעשות כאשר מדובר באותו בניין".

בשלב זה ניתנה רשות הדיבור לתושבים שנכחו באולם. ניר אמסל: "מדובר בפרויקטים שמטרתם לספק דיור בר השגה. זכינו בהגרלות, חתמנו על חוזים ונקבע צו ארנונה עוד לפני שנכנסנו. אני מבין שאם נשלם כמו אזור ב' יהיה חור תקציבי וצריך למצוא לו מקור, אבל בסופו של דבר, ייצור משמעותי של הכנסות לקופת המועצה לא מגיע מארנונה למגורים אלא על ידי ארנונה למסחר ותעשייה ומנועי צמיחה אחרים. המטרה של דיור בר השגה היא להביא לכאן זוגות צעירים. התעריפים האלה הם לא מציאותיים וההפרש הזה בין הסיווגים הוא מבחינתנו נטל".

תושבת בשם חן אמרה: "אני גדלתי כאן ביישוב ועזבתי. חוץ משבעה בני שכבה שלי, כולם עזבו. עכשיו חזרתי וכמוני עוד 12 מבני שכבתי וחברים משכבות אחרות. יש עוד הרבה שרוצים לחזור אבל הנושא של הארנונה מטריד אותם. למה אני צריכה לשלם יותר כדי לגור ביישוב שבו גדלתי? זה חונק אותנו".

טל דה לנגה גולן: "התאכלסנו בחודש מרץ וצפויות עוד פעימות אכלוס נוספות. זו שכונה חדשה ועדיין אנחנו לא מקבלים את כל השירותים, אין גני שעשועים, מנהלים מריבות מול קבלנים על פינוי זבל, גרים מול אתר בנייה וכדי לקחת את הילדים שלנו מהמעונות שנמצאים בשכונות הוותיקות אנחנו צריכים לצאת שעה לפני הזמן בגלל הפקקים. לפחות בארנונה תתחשבו בנו".

אבי חיים ביקש לקדם הצעה חלופית שבמשך חמש שנים יוגדרו הדירות של 'מחיר למשתכן' כאזור ד', שבו כאמור ישלמו ארנונה למגורים לפי אזור ב'. ראש המועצה טען כי בשלב זה לא ניתן להעלות הצעה חדשה וכי עד ה-30.6 צריך להביא את אישור המליאה לצו הארנונה למשרדי הפנים והאוצר. "אני שוב חוזר", אמר ראש המועצה, "נמשיך לאתר מקורות תקציביים נוספים ובאמצעות הועדה נסייע למי שבאמת מגיע לו וצריך. בוועדה יהיו חברים התושב ניר אמסל וחברי המועצה דובי כדורי, אריה מלמד ויוסי בן גיגי. הוועדה תבחן כל אפשרות לסיוע ואת ההשלכות התקציביות".

הדיון נחתם בהצבעה על צו הארנונה בשילוב עם הקמת ועדה לסייע לתושבים היכן שצריך. ההצבעה עברה ברוב וכאמור, אבי חיים ויוסי בן גיגי הצביעו נגד.