בשנים האחרונות אנחנו מוצפים בסרטונים הרבים שמתפרסמים בחדשות וברשתות החברתיות ובהם הכבישים עמוסים באלימות פיזית ומילולית. מכל אלה מתקבלת תחושה מטרידה שבכל שנה ישנה החמרה במצב. אנחנו רואים מקרים של קטטות באמצע כבישים מרכזיים, רכבים החוסמים כלי רכב אחרים באופן מכוון ואפילו סרטונים שבהם רואים נסיעה בנשקים שלופים וכל זאת תוך סיכון משתמשי הדרך והפיכת הכביש למפחיד ומסוכן עוד יותר.
זו המציאות היומיומית שלנו בכבישים. מי מאתנו לא נתקל בנהג שקילל, איים, חתך, סנוור או סתם נצמד לרכב באופן מסוכן? סקר חדש של עמותת 'אור ירוק' באמצעות מכון המחקר 'מאגר מוחות' בדק את הנתונים.
להלן תוצאות הסקר באזור ירושלים, הכולל בתוכו גם את מבשרת ציון והיישובים הסמוכים. הנתונים פורסמו בחתך אזורי (ירושלים, מרכז, שרון, צפון ודרום). אזור ירושלים הציג את הנתונים הכי גבוהים בארץ (לרעה), למעט הקטגוריה של אלה שנתקלו בנהג שחותך ונצמד יותר משש פעמים, בה דורג אזור ירושלים במקום השלישי.
44 אחוז מן הנשאלים מאזור ירושלים נתקלו השנה באירוע של קטטה בכביש. 85 אחוז מתושבי אזור ירושלים נתקלו השנה באלימות מילולית ותנועות מאיימות בכביש, 24 אחוז מהם נתקלו בכך יותר משש פעמים. 98 אחוז מן הנשאלים מאזור ירושלים נתקלו השנה בנהג שצופר באגרסיביות מכוונת, 51 אחוז מהם נתקלו בכך יותר משש פעמים. 99 אחוז מן הנשאלים מאזור ירושלים נתקלו השנה בנהג שחותך ונצמד, 40 אחוז מהם נתקלו בכך יותר משש פעמים – מקום שלישי. 93 אחוז מן הנשאלים מאזור ירושלים נתקלו השנה בנהג שמסנוור רכבים אחרים, 29 אחוז מהם נתקלו בכך יותר משש פעמים.
שליחים יחסית רגועים
סקר אחר של עמותת 'אור ירוק', שנערך על ידי מכון המחקר 'מאגר מוחות', עסק בנושא של מעורבות שליחים בתאונות דרכים. מהסקר עולה תמונה מדאיגה אודות אופן נהיגת השליחים והציבור מפנה את האחריות גם לחברות השליחויות וגם דורש מהמדינה להגביר את האכיפה על אופן נהיגת השליחים.
זה המקום לציין כי הקורונה הביאה לשגשוג של חברות השליחויות כאשר כמעט כל אחד מאתנו בשנה האחרונה שליח בכביש. 94 אחוז מן הנשאלים בארץ השיבו כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה שליח בכביש. מעבר לכך, 70 אחוז מהנשאלים טענו כי ראו בשנה האחרונה יותר שליחים בכבישים.
44 אחוז מתושבי ירושלים והסביבה חושבים שהשליחים נוסעים בצורה לא בטוחה (השיעור הכי נמוך בארץ). 29 אחוז מתושבי ירושלים והסביבה נתקלו בשנה האחרונה בתאונה או אירוע של 'כמעט' תאונה במעורבות שליח (מקום רביעי. רק באזור השרון נתקלו פחות).
הנשאלים התבקשו לציין האם ראו בשנה האחרונה שליח מבצע את אחת מעבירות התנועה הבאות ואלה הנתונים שהתקבלו באזור ירושלים:
81 אחוז ראו שליח מבצע עקיפה מסוכנת (השיעור הכי נמוך בארץ). 86 אחוז ראו שליח נוהג במהירות מופרזת (כמו באזור הדרום. רק באזור השרון נרשם שיעור נמוך יותר). 74 אחוז ראו שליח רוכב באופן פראי (רק באזור השרון נרשם שיעור נמוך יותר). 74 אחוז ראו שליח מבצע עבירות תנועה (השיעור הכי נמוך בארץ), 95 אחוז ראו שליח משתחל בין רכבים (השיעור הכי גבוה בארץ, כמו באזור המרכז). 28 אחוז ראו שליח עובר באור אדום (השיעור הכי נמוך בארץ, בפער ניכר מיתר האזורים), 77 אחוז ראו שליח רוכב על המדרכה (רק באזורים דרום ומרכז נרשמו שיעורים גבוהים יותר), 72 אחוז ראו שליח משתמש בנייד במהלך הנהיגה (רק באזור הצפון נרשם שיעור נמוך יותר).
92 אחוז מן הנשאלים תושבי אזור ירושלים סבורים שחברות השליחויות צריכות לדאוג להכשרת השליחים לנהיגה בטוחה (רק באזור השרון נרשם שיעור גבוה יותר). 94 אחוז אף מאמינים, כי חברת השליחויות להיות אחראית על בטיחות הכלים בהם משתמשים הרוכבים (כנ"ל). 61 אחוז מן המשיבים סבורים שהמדינה צריכה לפקח באופן הדוק יותר על אופן נהיגת השליחים (השיעור הכי נמוך בארץ).