"אני רואה אותם בדרך לגימנסיה”

על פרויקט ייחודי לגמלאי מבשרת הלומדים 'בתיכון 'הראל' ונהנים מלימוד חווייתי על ידי מורי בית הספר

ביישוב מבשרת ציון פועלת תוכנית חינוכית לגמלאים שמטרתה העשרת השכלה. הפרויקט משותף למועצה, המחלקה לגיל השלישי, המשרד לשוויון חברתי ובשיתוף פעולה עם התיכון בניהולה של ליאת שגב.

פרויקט זה הוא אחד מ'בני טיפוחיו' של ראש המועצה יורם שמעון. בין שלל הפרויקטים החינוכיים ביישוב, הוא בא להעשיר בידע ואף לאפשר קשרים חברתיים לגמלאים שזוכים ללמוד אצל מיטב המורים בתיכון 'הראל'.

זו השנה השלישית שהפרויקט פועל בהצלחה כה גדולה וכבר מכינים את התשתית ההוראתית ואת רשימת התלמידים המעוניינים לשנה הקרובה. ההיענות אדירה ולדברי הלומדים: "פרויקט כזה משובח לא עוזבים, אלא עולים אתו כיתה". במסגרת הפרויקט, למדו הגמלאים יום אחד בשבוע ולא מעטים אמרו כי יום לימודים זה החייה אותם ותמך בהשכלתם וברגשותיהם.

שנה זו הייתה מאתגרת ביותר ולוותה בנתוני תחלואת קורונה ארציים ויישובים מדאיגים וגם מתח בטחוני מועצם. בו בזמן שחלק מאנשי הגיל השלישי ספגו את תוצאות הקורונה, יש שחלו ואף חשו בעל כורחם קושי רב יותר משאר האוכלוסייה. חלקם נאלצו להמעיט ואף לוותר על חיי חברה, דבר שיצר הסתגרות עקב המצב הבריאותי.

אך כאן, בפרויקט היישובי המשובח, פרחו הגמלאים ועברו למידה משמעותית. הפרויקט יוצא הדופן חייב התייחסות אמיצה מצד מקבלי ההחלטות להסכים להכניס גמלאים למסדרונות בית הספר יחד עם בני נוער צעירים. בהבנה וברגישות, השכילה מנהלת תיכון 'הראל', ליאת שגב, לבחור ביועצת החינוכית אביבה קרישר להוביל את הפרויקט במקצועיות ובאכפתיות.

היחס הטוב שמפגינה היועצת כלפי התלמידים בימים כתיקונם, הופגן גם כלפי התלמידים הצעירים ברוחם שזכו למענה ייחודי ומתחשב. לדבריהם, היא "לקחה אותנו תחת חסותה ופרשה עלינו כנפיים". זה המקום לציין, כי היועצת קרישר והמורים התמודדו עם שלל בעיות שהציבה הקורונה בפני מערכת החינוך, אך עמדו בהצלחה עם קשיי בני הנוער באותה העת בין סבבי סגרים שהקשו מאוד על התלמידים ביישוב וגם ועל הגמלאים הלומדים.

כאמור, מזה שלוש שנים ויותר, מתקיים ביישוב פרויקט קהילתי זה אשר שם מול עיניו את בריאות הגמלאים בראש מעייניו. התוכנית הצליחה בזמן הקורונה לאזן בין שיעורים פרונטליים בכיתה כשהתאפשר הדבר, לבין תוכנית מוקפדת  וסדורה של שיעורי 'זום' ומעבר בין התוכניות בהתאמות מצב.

חלק מהגמלאים שלמענם נולדה התוכנית, דיווחו על תחושה של 'חוויית תיקון' ואחד מהם אף סיפר על "עוצמת החוויה להלך במסדרונות עם בני הנוער, לחוש כמו פעם את חדוות הנעורים, לשמוע צלצול  ולחייך".

הגמלאים זכו לשנת לימודים חווייתית ומסקרנת שבמהלכה למדו נושאים רבים ומגוונים: סוגיות בנושא האדם והאזרח שלימד חובב ארצי, שאלות בנושא דמות האדם במקרא שלימד ירון סעתי, שיעורי אומנות לצפייה ביקורתית משמעותית שלימד ינון גרוטי, ו'ציונות – מהרצל עד אוגנדה' שלימד שגיא טל. כמו כן, יצאו הגמלאים לטיול חווייתי למנזר אבו גוש ולמוזיאון שער הגיא בהדרכתה של המורה סימה מיכאל.

המעוניינים להצטרף לפרויקט, מוזמנים לפנות לאתי זקן מהמחלקה לגיל השלישי במועצה ולהשאיר פרטים. טלפון: 0525349773.