ד"ר מיסקין, יש עלייה בתחלואת הקורונה?
אנחנו באותה רמה גבוהה של חולי קורונה כבר שבוע ימים. ישנה התייצבות בעליה בימים האחרונים. אנחנו רואים כל יום כ-10,000 מקרים מתועדים , אנשים שמצטרפים למעגל החולים וזה לאומת כ-1,500 ביום בחודש שעבר. בהתחשב בעובדה שלא כולם נבדקים, אני מניח שמספרים האמתיים הרבה יותר גבוהים ומה שאנחנו פוגשים כרופאי קהילה זהו קצה הקרחון בלבד. נדבקים לרוב בטיולים בחו"ל, במוסדות חינוך וגם בתוך המשפחה. אנחנו באמצע גל שנגרם על ידי ווריאנט ba5 שמדביק יותר, כולל את אלו שהיו חולים בעבר. המחלה עוברת בצורה קשה יותר ואנחנו עדים לתלונות רבות על תסמינים שונים.
האם יש יותר פניות לרופאי המשפחה?
אכן כן, לרופאי המשפחה במרפאות ובשירות האונליין שקיים בכללית. הפניות מגיעות במהלך כל שעות היום. הרחבנו את שעות העבודה של רופאי חמ"ל קורונה, תגברנו את הצוותים הרב סקטוריאליים שעובדים: רופאים, אחיות ורוקחים. עובדים 24 שעות ביממה. לצערי, הרוב נבדק בבדיקות ביתיות ולוקח זמן עד לביצוע בדיקה מוסדית שעל פי תוצאותיה אנחנו יכולים לרשום ולטפל בתרופה המתאימה. לכן, אני ממליץ לכל מי שמרגיש את התסמינים ובמיוחד אם יודעים שהיו בנוכחות אדם חולה, להיבדק בבדיקה מוסדית. כך תהיה לנו יכולת להעניק טיפול תרופתי (למי שזקוק) במידית-יממה לאחר תחילת המחלה. כן, יש יותר פניות של אנשים עם תסמיני תחלואת קורונה.
מה בעצם עושים בחמ"ל קורונה בימים אלו?
חמ"ל קורונה מהווה בעצם מרכז מומחים רב סקטוריאלי עם ניסיון גדול ואחד התפקידים העיקריים שלנו לקבל החלטה על סוג ואופן הטיפול בחולי קורונה כשלוקחים בחשבון את המאפיינים האישיים של כל מטופל ומטופלת. אנחנו נעזרים ברוקחים קליניים שמסייעים לנו בקבלת ההחלטות במיוחד בחולים שצורכים הרבה תרופות.
רופאי החמ"ל מבצעים שיחות עם המטופלים שמאובחנים כחולים, קובעים את הטיפול התרופתי בהתאם לנתוני המטופל, אספקת התרופה למטופלים כשלזמן ישנה חשיבות מכרעת. גם פה עלינו לכ-50 מטופלים שאנחנו מספקים להם תרופה עד הבית כל יום רק במחוז ירושלים. בנוסף אנחנו מקיימים יעוץ לצוותים הרפואיים במחוז ירושלים שמונה מעל חצי מיליון מטופלים.
ד"ר מיסקין, מה המלצותיך לתושבי מבשרת והסביבה?
להמשיך בשגרה ותוך כדי להישמר ולהיזהר. הרי כולנו שומעים ויודעים שיש עלייה במספר החולים כל אחת ואחד צריך להיות אחראי לעצמו מכל הבחינות:
מסכות– אני ממליץ לכל גיל לעטות מסכה בחללים סגורים. לא על אוזן ולא על הסנטר, אלא על הפה ועל האף, כפי שצריך. במיוחד לטסים- להישמר בנמלי תעופה.
חיסונים– נכון וחובה להשלים את החיסונים. לבדוק שהחיסונים בתוקף לאוכלוסיית סיכון ולמבוגרים מצילים חיים. בואו לא נשכח זאת.
להיות ערני לתסמינים ואם מרגישים לא טוב, לבצע בדיקה ולהימנע מחשיפה לאחרים. ואם יש חולה בבית, תיבדקו כל יום גם אתם לפני שאתם יוצאים לעוד יום של עבודה ומפגשים.
להעדיף מפגשים רבי משתתפים באוויר הפתוח או להימנע להתקהלות. עדיף לצמצם את המפגשים ה"לא מוגנים" שלנו למינימום הנדרש כי אנחנו רוצים למנוע התפשטות המחלה.
תמונת מצב עדכנית (חמישי, 30.6, 07:29, ע"פ אתר משרד הבריאות):
מבשרת ציון: ציון 10, 273 חולים פעילים, 40 אחוז חיוביים מקרב הנבדקים
הר אדר: ציון 10, ציון 10, 33 חולים פעילים, 41 אחוז חיוביים מקרב הנבדקים.
אבו גוש: ציון 9.1, 75 חולים פעילים, 23 אחוז חיוביים מקרב הנדבקים.
קריית יערים: ציון 5.8, פחות מ-15 חולים פעילים, 41 אחוז חיוביים מקרב הנדבקים.
מטה יהודה (ראשון, 26.6, אתר המועצה): 103 חולים פעילים ב-14 יישובים באזורנו. ביד השמונה, כסלון ועין ראפה- אפס חולים.