גם לדלעת יש פסטיבל

צילום הילה קורן
צילום הילה קורן
בארצות הברית חוגגים החודש את 'ליל כל הקדושים' שסמלו הוא הדלעת * ואצלנו, במושב בית יהושע שבשרון, עושים כבוד לירק הכתום

במהלך חודש אוקטובר תוכלו למצוא בכל מקום בארצות הברית את הדלעת הענקית מגולפת עם פרצוף לרגל חג 'ליל כל הקדושים' (Halloween). הדלעות משמשות בעיקר לקישוטים. הן צבעוניות וחגיגיות ומקשטים איתן את השולחן ואת החצר.

סוף הקיץ ותחילת הסתיו מביאים עמם מידי שנה ירקות חדשים לארגז וביניהן את העושר המקסים של ריבוי הדלעות – דלורית, דלעת ערמונים, דלעת יפנית, דלעת קבוצ'ה, דלעת טריפולי. ואלה רק חלק מהמבחר שניתן להשיג פה בארץ. דלעת היא ירק מאכל בעל צורות וצבעים שונים. זני הדלעת השונים קיימים בצורתם העגולה, המאורכת ועוד צורות שאינן מוגדרות. צבעי הדלעת נעים בין כתום, ירוק, צהוב, שחור ואדום ללבן. פרחי הדלעת הם צהובים ומשמשים גם הם למאכל, על אף שלא נהוג לאוכלם. הגבעול של הדלעת עוקצני ועלול לגרום לרגישויות מסוימות. גרעיני דלעת בחלק מהזנים אכילים אף הם.

משק 'שדה ירוק' בבית יהושע, משק אורגני בניהולם של דנה וקובי שטיין, מגדלים מספר זנים של דלעות בשדות של המשק, בעיקר דלעות קטנות, שלא חייבים ישר לאכול, אלא ניתן לאחסן במקום יבש ואוורירי במטבח ולהמתין חודש עד חודשיים.

פסטיבל הדלעת יתקיים במשק 'שדה ירוק' בבית יהושע, במהלך החודש הקרוב, החל מה-31.10 ועד ה-30.11, באתר החברה ובחנויות הרשת (בית יהושע, תל אביב וגבעתיים).

המדריך להיכרות עם הדלעות של ישראל:

דלעת הערמונים (Acorn): מקורה במקסיקו ובארצות הברית, טעמה מצוין, גודלה קטן והקליפה שלה רכה. מתאימה מאוד להכנת ממולאים. בשרה של דלעת הערמונים יבש, היא מתוקה ואגוזית והיא נאכלת בקליפתה. דלעת הערמונים מכילה יותר ויטמין C וסידן מדלעות אחרות ופחות ויטמין A.

דלורית (Butternut): הגיעה לישראל בשנות ה-80. היא אוהבת בדרך כלל אקלים טרופי לח וחם ולכן היא הזן המקובל בארץ. בשל הקליפה החלקה של הדלורית, היא קלה לקילוף, אפילו בקולפן ירקות פשוט. טעמה מתוק ובשרה הופך חלק לאחר הבישול. היא עשירה מאוד בוויטמין A ובתנאים טובים יכולה להישמר עד חצי שנה.

קבוצ'ה: המילה היפנית לדלעת. הדלעת הגיעה ליפאן כנראה באמצע המאה ה-16 על ידי מלחים פורטוגזים שהביאו אותה מקמבודיה וכינו אותה Cambodia abóbora, שם שקוצר, עוות והפך לקבוצ'ה. צבעה הכתום מעיד על כך שהיא עשירה בבטא-קרוטן (ויטמין A). כמו כן, היא מספקת כמות נדיבה של ברזל, ויטמין C ואשלגן. היא מזכירה בטעמה את דלעת הערמונים.

דלעת טריפולי: הדלעת הנפוצה ביותר בשוק הישראלי. טעמה המתוק הופך אותה לאידיאלית לבישול ולאפייה. הקליפה שלה בצבע כתום בהיר ובשרה בצבע כתום בוהק. היא משמשת לריבות, עוגות, מרקים ועוד.

באופן כללי, מהדלעות הקטנות אפשר לעשות ממולאים כמנה אישית או לצרוב בתנור עם חמאה או שמנת מתוקה. דלעת יכולה להיות ממתק כמו במטבח הטורקי, להפוך לריבה, להשתלב בקינוחים, להיכנס לתוך שישברק ברוטב יוגורט עיזים חם, להתקרמל לאט בצלייה ארוכה לצד כתף טלה או אנטיפסטי עם דבש, רוזמרין ושמן זית.

מיקומי הפסטיבל:

בית יהושע: השני 1, 09-8999878.

גבעתיים: אנצו סירני 2, 03-7518484.

תל אביב: הרב ידידיה פרנקל 47, 03-5433169.

למידע נוסף: www.sadeyarok.co.il.