התערוכה 'טרריום'

'יער', מרחב לאומנות בגן הבוטני, מארח את אומני 'אינדי – גלריה שיתופית לצילום'

15 אומני צילום וידאו יתארחו בתערוכה החדשה 'טרריום', שתוצג בגלריית הגן הבוטני בירושלים ועוסקת באור כמשאב הכרחי לקיומו של הטבע והדימוי המצולם, אמצעי שבלעדיו לא יוכלו שניהם להתקיים.

הטבע – כפי שהוא מוצג בחממת הגן – והעבודות בתערוכה, פועלים כמערכות אקולוגיות סגורות שניתן להציץ לתוכן כמו אל תוך טרריום – מיכל זכוכית סגור שבתוכו נמצאים לרוב צמחים שלא מצריכים טיפול או מגע יד אדם. כמו כן, ההיסטוריה של הצילום צרורה במדעי הבוטניקה. רבים מהניסויים בראשית ימי הצילום עסקו בשאיפה למצוא דרכים מדויקות יותר לתיעוד בוטני.

עבודות הצילום והווידאו בתערוכה מציגות ניסיון לייצר תהליכים של סדר, ארגון ומשמעות בתוך הטבע. האדם מנסה לפענח את סביבתו, להכפיף את הטבע לרצונו והטבע מצידו מסוגל להתקומם ולהגיב. בעבודות מופיעים אלמנטים מתוך הטבע שהוקפו בגדר, הועברו, נאספו, נקרעו והודבקו מחדש, הפכו לעיטורים חיוורים ונותרו כצל בלבד על הגוף. הדמויות האנושיות נראות מנותקות מן הטבע, נטע זר שבוחן בפליאה ובחשדנות את הלא צפוי והבלתי נשלט.

הטרריום ממשטר את הטבע, חובק אותו בתוך מיכל סגור שנפתח רק למטרות תחזוקה, ניזון מאור מלאכותי, ניצב מבודד על מדף. העבודות, בדומה לטרריום, אינן מאפשרות מגע ישיר ומותירות פיסות מפוסלות עבור האדם המתבונן.

גבי המבורג פימה, אוצרת הגן הבוטני ואוצרת שותפה בתערוכה: "התערוכה מעלה שאלות על הקשר החומרי והרעיוני שבין פוטוגרפיה ופוטוסינתזה ומציגה אנלוגיה בין הטבע המתורבת כפי שהוא צומח בגן הבוטני, רחוק ממקום גידולו הטבעי; ובין הדימוי המצולם שהוא פיסת מציאות שהוצאה מהקשרה וחיבורה לפרגמנטים אחרים מייצר משמעות חדשה. מהקשר העמוק וההיסטורי בין שני התחומים, נבע הרצון להזמין אומנים שעוסקים בצילום לדיאלוג עם המרחב הבוטני בגן".

קרן זלץ, אוצרת שותפה:: "העבודות בתערוכה החדשה, בדומה לטרריום, אינן מאפשרות מגע ישיר ומותירות פיסות מפוסלות עבור הצופה. התצלום ממסגר רגע ומקום, מנתק אותם מהקשרם המקורי ומשמיט את מה שאינו נכנס לגבולותיו הברורים. הטרריום והתצלום אף חולקים את התלות שלהם באור ככוח שמאפשר את קיומם".

חנה רנדל, דירקטור אקזקוטיבי בגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים: "הגנים הבוטניים בירושלים גאים להוסיף ערך נוסף לסצנת האומנות הישראלית. באמצעות מחקר והצגת אומנות, מתאפשרת הזדמנות נפלאה ליצור ולהציג אומנות בסביבה הייחודית של הגן הבוטני. הדיאלוג בין אדם, טבע וסביבה באמצעות אומנות, מאפשר דיון רחב יותר על קיימות עירוניות ועל האינטראקציות שלנו עם הטבע".

תום עמית, מנכ"ל הגן הבוטני: "השקת המרחב לאומנות 'יער', תערוכת 'לראות את הבלתי נראה', התערוכה החדשה 'טרריום' והתערוכות שמתוכננות בגלריה החדשה לשנה הקרובה, הן זרוע נוספת במסגרת הפעילות הענפה שלנו כגן בוטני והחזון להפוך את הגן הבוטני למקום ייחודי של צמחים, אומנות, חינוך וקהילה. זה מקום שאין שני לו בארץ ושניתן ליהנות בו ממגוון פעילויות לכל הקהלים, המגזרים, כלל האוכלוסיות וכלל הגילאים. אני מזמין את תושבי ירושלים ואורחיה שמגיעים לגן הבוטני, להיכנס לגלריה שבחממה הטרופית וליהנות מתערוכה ייחודית ועכשווית".

'אינדי – גלריה שיתופית לצילום' פועלת ללא מטרות רווח מתוך הרצון להרחיב את השיח סביב אומנות הצילום והווידאו בארץ. האומנים המשתתפים בתערוכה: נעמה רונה, דיוי בראל, אילן כרמי, איה ניצן, רונית פורת, קרן זלץ, תמר נסים, ליהיא בנימין, גלעד בר שלו, יובל חי, אורית ברתיני שביט, אייל אגיבייב, דוד פרנקל, ענת בריזלי ואלדד מנוחין.

אירועים במהלך התערוכה

סיור בתערוכה וסדנת טרריום: שישי, 30.9, 10:30 (עלות הסדנה 100 שקלים בהרשמה מראש). ההרשמה והתשלום בקישור לטופס גוגל פורם שיפורסם בדף הפייסבוק של הגן הבוטני.

שיח גלריה: ימי שישי, 28.10 ו-18.11, 11:00.

התערוכה תינעל ב-1.12.

עלות כניסה לגן: מבוגר/ילד – 40 שקלים, מחזיקי כרטיס ירושלמי – 28 שקלים  חייל/ סטודנט/ גמלאי – 25 שקלים. הכניסה חינם לילדים ירושלמים עד גיל 18 בהצגת תעודת זהות או בליווי אחד ההורים. הביקור בתערוכה כלול במחיר הכניסה. יש לציין כי הגעתם לבקר בתערוכה.

שעות פתיחת הגלריה: ראשון – 10:00–13:00, שני-חמישי – 10:00–17:00, שישי – 9:00 – 14:00, שבת – 9:00–15:00.

הגן הבוטני האוניברסיטאי, רח' זלמן שניאור 1, ירושלים.

לפרטים נוספים: 02-6794012, באתר www.botanic.co.il ובדף הפייסבוק של הגן.