שנים של שירות ופיקוד בבתי הסוהר בישראל הותירו בי את הרושם כי החברה הישראלית אינה בשלה עדיין חברתית לשקם את האסירים שלה ולקבל אותם חזרה לתוכנו. מידי שנה, מורשעים בבתי משפט בישראל אלפי אנשים וכנגד חלקם נפסק עונש מאסר בפועל.
שירות בתי הסוהר פועל באופן מקצועי לשיקום האסירים. כוחו מוגבל בגלל תקציבים חסרים, כוח אדם חסר וחוסר מדיניות ממשלתית בקבלת החלטות מול תפוח האדמה הלוהט שנקרא 'האסירים'.
בתי הכלא בישראל מיושנים בחלקם ותשתיותיהם אינן מותאמות לכליאת אסירים בשנת 2022. בעשור האחרון לא נבנו בתי כלא חדשים. מספר האסירים גדל מידי שנה, אך התנאים התקציביים אינם עולים בהתאם.
חברה נמדדת ביחס שלה לאוכלוסיות חלשות. האסירים הם אוכלוסייה מוחלשת דווקא בעיקר עם צאתם מבתי הסוהר. החוליה החלשה ביותר בשרשרת היא שיקום האסיר בצאתו מכותלי בתי הסוהר. סיטואציה הזויה של אסיר בערב השחרור שלו, שמבקש להישאר בין כותלי הכלא ולא להשתחרר, אינה לקוחה מעולם הדמיון. ישנם אסירים שאין להם לאן ללכת בצאתם מהכלא. אין להם תקווה, אין להם עבודה ואין להם עתיד.
הכלא, עם כל הקושי שלו, הוא מקום בטוח עבורם ומספק להם אוכל, טיפול רפואי, מקום להתקלח, מקום לישון ועוד דברים אלמנטריים שעל מנת לקבל אותם בחוץ ובכלל לשרוד דרושים מלחמת קיום ועיסוק בפשיעה.
עבריין שהורשע ריצה את עונשו וזכה לשיקום בין כותלי הכלא. עכשיו הוא יוצא לחופשי, יוצא לסכנה. בהעדר גוף חזק שמסוגל באמת להמשיך את תהליך השיקום גם מחוץ לכלא, דרכו לחזור שוב למאסר קצרה ביותר.
מדוע אנחנו כחברה לא מגלים סלחנות כלפי אסירים לשעבר? נכון, יש תמיד יש את הקורבן או הקורבנות שנפגעו מהעבריין, אך האם בנוסף לעונש המאסר יש צורך בהמשך ענישתו של האסיר גם לאחר שחרורו? אסירים שפגשתי לאחר שחרורם תמיד התלוננו על כך ש״אף אחד לא רוצה להעסיק אסיר משוחרר. אין לנו עבודה, מאלצים אותנו לחזור לגנוב״.
אסיר שאינו משוקם עלול במהרה לחזור אל בין כותלי הכלא, הפסד חברתי וכלכלי של החברה. עלות אסיר בישראל לשנה עומדת על אלפי שקלים מהמיסים של כולנו. החשש הגדול שלנו כחברה מאסירים לשעבר הוא נושא שראוי כי ייבדק על ידי חוקרים בתחום החברתי. מדוע אין לנו בלב מחילה עבורם?
חלקם של האסירים הם תוצאה ישירה שלנו כחברה – הזנחה, שכונות פשע, מצב כלכלי ירוד וכפי שאמר לי פעם אחד האסירים ״בחיים תלוי איפה ולמי אתה נולד. 'כל האנשים שווים' זה רק בסיפורי אגדות״. נכון ישנם ילדים שגדלו בשכונות קשוחות ויצאו לחיים מוצלחים, אך מספרם מועט. לסביבה הקרובה יש השפעה מכרעת על הנוער. ישנם מקומות שבהם ידוע מראש מסלול הפשע.
לא פעם הבטתי דרך שער יציאת הכלא לאחר שנפרדתי מאסיר שריצה עונש מאסר. כואב לי כמפקד הכלא לראות מי בא לאסוף אותו. בדרך כלל לא מדובר במשפחה קרובה או מעסיק כלשהו. ברוב המקרים אלה חבריו לדרך החיים הקשוחה שלו. מהר מאוד אתה מבין שזו דלת מסתובבת. השאלה אינה האם יחזור האסיר לכלא. השאלה היא רק מתי…
שאלת החוזרים לכלא נבדקת בכל העולם. יש כאלה שבודקים טווח של חמש שנים מרגע השחרור של האסיר. כל זה על מנת לבדוק האם מצליחה החברה לשקם את האסירים שלה. המספרים בישראל אינם מחמיאים לנו כחברה.
השבוע נחשפנו למועמד שדרש להתמודד באחת המפלגות לקראת הבחירות הקרובות לכנסת. האיש היה אסיר לשעבר שהשתקם באופן מרשים ממאסר שריצה לפני שנים רבות. התקשורת והחברה פשוט לא אפשרו לו להתמודד. האם פועלים אנחנו באופן נכון בפסילת אסירים לשעבר בדרכם לחזור לחברה?