כנס ירושלים למסורתיות 2022 פתוח לקהל הרחב ובמסגרתו יתקיימו פאנלים בהשתתפות מומחים בחברה הישראלית, סיורים מרתקים ברחבי ירושלים ושורה של מופעים.
לאור ההצלחה הגדולה בשנה שעברה, חוזר כנס ירושלים למסורתיות זו השנייה. הכנס מהווה במה שנתית לדיון, לחגיגה ולהעמקה סביב רעיון המסורתיות כתפיסת עולם שלמה ודינמית שמציעה תיקון חיוני לחברה בישראל. הכנס נולד מתוך שיתוף פעולה בין תנועת 'תיקון' ליד בן צבי.
הכנס, שמתקיים השנה רגע לפני הבחירות, יתקיים בנושאים מגוונים על סדר היום בישראל ובהם: חינוך, ממלכתיות, העם היהודי, תרבות ואומנות, תפיסת חברה משותפת, ערך ה'יחד' והערבות ההדדית. דגש מיוחד יינתן לעיר ירושלים כמרחב המקיים יחד מרובה זהויות, הנובע ממרקם החיים הייחודי שנוצר בין הקהילות הרבות והשונות החיות בו לאורך שנים.
הכנס נערך בשיתוף ובתמיכה של משרד התרבות והספורט, משרד ירושלים ומורשת, עיריית ירושלים, הקרן לירושלים והמשרד לשוויון חברתי. בהשתתפות ארגונים שעוסקים במסורתיות המובילים יוזמות רבות בתחום זה בעשורים האחרונים.
תוכנית הכנס
25.10, 12:00, 'מסוף מערב ללב המזרח': סיור מרתק בירושלים בעקבות יהודי המגרב. בקצה מערב, בארצות צפון אפריקה, התקיימו במשך יותר מאלף שנה קהילות יהודיות גדולות, פורחות ומקושרות. בעקבותיהם נסייר ברחבי שכונת 'מחנה ישראל' המוגרבית, השכונה הראשונה שבנו תושבי ירושלים מחוץ לחומות.
25.10, 16:30, 'משיראז לירושלים – היינו ילדים וזה היה מזמן, אני וסימון ומואיז הקטן': בחזרה אל מחוזות הילדות של יוסי בנאי. סיור מרתק לאור קורותיה של משפחת היוצרים המפוארת ביותר בישראל – יצירה ששורשיה בתרבות היהודית-פרסית בשיראז.
26.10, 8:15, יצחק בן צבי: יצחק בן-צבי, נשיאה השני של מדינת ישראל, עיצב במידה רבה את דמותו של מוסד הנשיאות. הנשיא קלט את עליות שנות החמישים וידע בצניעותו, ממלכתיותו ומנהיגותו לקבל את השונה ואת האחר. הוא היה לראשון שהפך את אולם קבלות הפנים הרשמי של מוסד הנשיאות לסוכה לשבטי ישראל, מקום שמרכז את תפוצות ישראל, תרבותם ומורשתם. נבקר גם בבית החלוצות שהוקם על מקומו של משק הפועלות ונועד לסייע לנשים צעירות, עולות חדשות, להיקלט בחברה היישובית וללמוד מקצועות שונים.
26.10, 16:30, 'ניגונים מבית אבא' – סיור בשכונת נחלאות לאור מסורת הניגונים והפיוטים: בין חצרות הבתים של 'לב העיר' נכיר את הפסיפס האנושי המגוון שמאפיין את ירושלים – אז והיום. נשמע על מנהגי העדות ונאזין לצלילים המייחדים של כל אחת מהן. יחד נצעד בעקבות משמע האוזניים בליווי נגן עוּד מקצועי. תתכוננו להתרגש.
27.10, 8:15, סיור בשכונת הבוכרים – בעקבות הרב עובדיה יוסף: הרב עובדיה יוסף, הרב הראשי הספרדי וחתן פרס ישראל (1970), נחשב בעיני רבים לבכיר הרבנים בדורו. הוא כונה בפי תלמידיו 'מרן' ו'פוסק הדור'. בסיור נברר מה היה סוד כוחו של הרב הגדול, מה למעשה הפך את דמותו למיוחדת במינה? בין הסמטאות האבן נספר את סיפורה המרתק של השכונה שנבנתה לפני כמאה שנה כאחת השכונות היפות והמרשימות בארץ.
27.10, 16:30, 'ונמשכת השיירה' – סיור לאורך מסילת הרכבת ההיסטורית של ירושלים: בכל העולם מדברים על ייחודה של ירושלים. בירת ישראל, שזכתה לכינוי "העיר שחוברה לה יחדיו" ומספקת לנו הזדמנויות חשובות למפגשים מרתקים בין קהילות, עדות ודתות שונות. יחד נלך לאורך מסילת הרכבת ההיסטורית, נשמע על המגוון העשיר של זרמי היהדות החיים לאורכה ונקבל הצצה לעולמם הפנימי לאמונותיהם ולהשקפת עולמם.
בנוסף, יוצגו במהלך הכנס שתי תערוכות:
'היכל תפילות אבודות': תערוכה אינטראקטיבית שיצרו רות חוף, בשמת חזן ומשה ולדמן, ותוצג בגלריה המרכזית ביד בן צבי. הקהל מוזמן להיכנס פנימה למרחב שמבקש לעורר את התפילה ואף לקחת חלק בכתיבה של תפילה אישית וקולקטיבית מצטברת.
'מסורתית ודמוקרטית': משחק בהיסטוריה חלופית שמאפשר לנו הרבה יותר משעשוע אינטלקטואלי. הוא פותח לנו שער של געגוע לעתיד. המשתתפים בתערוכה 'מסורתית ודמוקרטית' לקחו ברצינות גמורה (אבל לא מדיי…) את המשימה ועיצבו פרשנות מרתקת, מעוררת מחשבה ורגש, לסמלי המדינה ולמוטיבים העיצוביים שמלווים את כולנו כישראלים. התערוכה, שאצרו הדר ממרוד וחניאל אלמקייס ומתארחת השנה בכנס, מנסה לתת תשובה ולעורר את הדמיון.
לאתר הכנס ולרכישת כרטיסים: www.jcmassortiyut.org.il.
מחיר כניסה: תוכנית יום – 50 שקלים, תוכנית ערב – 30 שקלים, להרשמה לכל ימי הכנס – 120 שקלים.