לא בבית ספרי

כרעם ביום בהיר: כחודשיים לאחר פתיחת שנת הלימודים והחזרה מהשבתון, הודיעה ליאת תרזה, מנהלת חטיבת 'היובל', כי היא פורשת מתפקידה לאחר 27 שנות הוראה וניהול

עזיבה של מנהל בית ספר היא אירוע נדיר וניתן לומר גם מטלטל. לעתים הדבר קורה בסוף שנת לימודים, אך יש גם אחוז לא מבוטל של מקרים של התפטרות מנהל/ת במהלך שנת לימודים. השבוע זה קרה אצלנו ביישוב עם הודעתה של ליאת תרזה, מנהלת חטיבת 'היובל', על סיום תפקידה.

זה המקום לציין, כי רק לפני כחודשיים, עם תחילת שנת הלימודים, שבה תרזה משנת שבתון. השבוע, קיבלו הורי התלמידים בחטיבה את הודעתה של ליאת תרזה כדלהלן:

"ברצוני לעדכן שהחלטתי לעזוב באופן מיידי את חטיבת 'היובל'. אני עוברת לתפקיד במטה מחוז ירושלים במשרד החינוך. החלטתי התקבלה בלב כבד לאחר 12 שנות ניהול ו-27 שנות עבודה בחטיבה שאני כל כך אוהבת ומחוברת אליה.

לדעתי, אסור שפוליטיקה ומאבקים אישיים ייכנסו בשערי בית הספר. החלטתי לעזוב כי הגעתי למסקנה שטובת בית הספר דורשת את עזיבתי. החודשים האחרונים היו מלווים במאבקים לא פשוטים מול המועצה ואיני מוכנה לקבל זאת עוד.

לאחר עבודה מאומצת ומוצלחת בבית הספר ב-27 השנים האחרונות, מתוכן חמש כסגנית ועוד 12 כמנהלת, אני נפרדת מכם בתודה. אני רוצה להודות לרבים מכם שהביעו אמון בי ובחטיבה, אמונה בדרכנו, תמיכה והרבה פרגון. אני מאחלת לכולכם ולילדים הצלחה בהמשך הדרך.

חטיבת 'היובל' תמשיך את דרכה עם הצוות הנפלא שלה, בניהולה של סגניתי ב-11 השנים האחרונות, גלי שניידר. אני מאמינה שהיא תצליח ותמשיך להצעיד את בית הספר קדימה. אני מאחלת לגלי ולכל צוות המורים והמינהלה של בית הספר הצלחה בהמשך". עד כאן לשון הודעתה של ליאת תרזה.

מקריאת מכתבה של תרזה ניתן לראות כי לפחות מבחינתה יש כבר תשובות לשאלות כמו מתי תסיים את תפקידה ("באופן מיידי") ולמי יועבר שרביט הניהול (לסגנית גלי שניידר). השאלות שנותרו הן מדוע החליטה לפרוש ומדוע בעיתוי שכזה?

כפי שניתן לקרוא במכתב, מציינת תרזה כי "החודשים האחרונים היו מלווים במאבקים לא פשוטים מול המועצה ואיני מוכנה לקבל זאת עוד".

לאלו מאבקים התכונה המנהלת? לפניית מערכת 'זמן מבשרת' מסרה תרזה כי היא מנועה מלהגיב בהוראת דובר משרד החינוך.

אבל היה לא מזמן מאבק שכזה לפני פחות מחודש. כפי שדווח בגיליון 1034 (7.10), זה היה סביב הנושא של לימודים ביום שישי. במהלך אוגוסט הודיעה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון כי בתי הספר העל יסודיים יהיו אוטונומיים לגבי ההחלטה אם ללמוד חמישה או שישה ימים בשבוע. בחטיבה אימצו את האופציה של חמישה ימים. לאחר החזרה מחופשת החגים, קיבלה המנהלת הודעה מהמועצה על חזרה לשבוע לימודים בן שישה ימים. בהודעה ששלחה אז להורים, לא הסתירה המנהלת את דעתה על המהלך וכתבה: "החלטה זו מנוגדת להחלטתנו הראשונית". באותה כתבה הובאו תגובות המועצה והמנהלת. לדברי המועצה: "ההודעה שפורסמה על ידי מנהלת בית הספר למעבר לחמישה ימים ערב פתיחת שנת הלימודים בוצעה ללא ידיעה או אישור כנדרש מכלל הגורמים". תרזה מצידה טענה כי "פניתי למנהל אגף החינוך במועצה, ביקשתי וקיבלתי אישור למעבר לשבוע לימודים בן חמישה ימים. לאחר קבלת האישור מהמועצה, פניתי לפיקוח במשרד החינוך וקיבלתי אישור גם מהם".

בסופו של דבר, חזרו התלמידים ללמוד שישה ימים בשבוע. האם על רקע מחלוקת נקודתית אחת עוזבים תפקיד ניהול? בהודעתה השבוע כתבה המנהלת "מאבקים" בלשון רבים. האם היו מחלוקות נוספות חוץ מהסיפור של הלימודים ביום שישי? כאמור, נמנעה מליאת תרזה האפשרות להגיב ולענות על שאלה זו. כנראה שהיו עוד מחלוקת אך נושא אורך שבוע הלימודים היה "הקש שבר את גב הגמל".

משיחה עם אנשי צוות בבית הספר עולה, כי לא היה מאבק דרמטי נוסף בסדר גודל כמו זה שאירע סביב אורך שבוע הלימודים, אך היו לא מעט ויכוחים על נושאים כביכול קטנים ופרוצדורליים בינה ובין המועצה. עוד ציינו המורים כי נשקלה האופציה של השבתת הלימודים אך לבקשתה של ליאת, הדבר לא יצא אל הפועל. לדבריהם, מעבר לתפקידה כמנהלת, שימשה גם כמחנכת למרות שאינה מקבלת גמול חינוך וכן לימדה שיעורי אנגלית על מנת לאפשר פיצול כיתות. "הילדים וההורים של הכיתה מאוד מאוכזבים, קיבלו מאוד קשה את העזיבה. הם היו מאוד קשורים אליה", אומרים המורים.

ביום שלישי בערב התקיימה פגישה באמצעות ה'זום' בה לקחו חלק ראש המועצה יורם שמעון, מחזיק תיק החינוך אריה מלמד, מנכ״ל המועצה תמיר פרץ, מנהלת אגף החינוך נעמי חזן ויו"ר ועד ההורים היישובי אסף שמיר עם ועד ההורים של חטיבת היובל.

לאחר הפגישה מסר אסף שמיר ל'זמן מבשרת': "ועד ההורים היישובי מבקש להביע אמון מלא בגב' גלי שניידר שתמלא את מקומה של מנהלת החטיבה היוצאת ליאת תרזה, שלה אנו מאחלים הצלחה בהמשך הדרך. חטיבת 'היובל' זקוקה ליציבות ניהולית ולתכנון ארוך טווח ואנו משוכנעים כי המנהלת הנכנסת תדע לייצב את המערכת. ועד ההורים מבקש לחדד כי תלמידי החטיבה, כמו תלמידי כל מערכת החינוך ביישוב, נפגעו קשה מתקופת הקורונה וזה הזמן להרחיב את ההשקעה בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי ולתת מענים רגשיים לכל התלמידים ביישוב הזקוקים לכך ולשקוד על צמצום הפערים. בשיחה שקיימתי עם ראש המועצה, מנכ״ל המועצה ומנהלת אגף החינוך, הובטח לי כי המועצה לא תחסוך במאמצים להשלמת המשאבים החסרים ועל כך יש לברך".

מהמועצה המקומית מבשרת ציון נמסר בתגובה: "מדובר בהליך סיום העסקה שהיה בהסכמת כל הצדדים – המועצה, משרד החינוך, ארגוני המורים והגב' ליאת תרזה. המועצה, ככזו שחרטה על דגלה שהחינוך בראש סדר העדיפויות, משקיעה משאבים פיזיים ופדגוגיים רבים בחטיבה. המועצה תלווה את חטיבת הביניים עקב בצד אגודל ככל הנדרש. את מקום מנהלת בית הספר תמלא סגנית המנהלת, גב' גלי שניידר, שהיא אשת חינוך מוערכת מהשורה הראשונה. המועצה – יחד איתה ובשיתוף ועד ההורים – תצעיד את בית הספר להישגים ולמחוזות חדשים".