לעבור את גיל המעבר בשלום

צילום אילוסטרציה: JillWellington, Pixabay
צילום אילוסטרציה: JillWellington, Pixabay
על התקופה המורכבת שמוכרת במגוון רחב של שינויים פיזיולוגיים ורגשיים * על התסמינים והדרכים להיערך לכך כראוי

תקראו לזה מנופאוזה, גיל הבלות (השם הפחות סימפטי) או בשם העממי יותר – גיל המעבר. אבל בואו נסכים שזו תקופה מורכבת שמוכרת במגוון רחב של שינויים פיזיולוגיים ורגשיים ולכן נדרש להיערך בהתאם.

בין הגילאים 40-50 מגיעות נשים לגיל בו המחזור החודשי נפסק בהדרגה בעקבות ירידה במדדי ההורמונים הנשיים שאחראים על תקינות הנרתיק, הרחם, הווסת והפריון – אסטרוגן ופרוגסטרון. בתקופה זו מגיעים תסמינים שמשתנים בין אישה לאישה כמו גלי חום, נדודי שינה, יובש נרתיקי, יובש בעור, נשירת שיער, עייפות, מצב רוח ירוד, שינויים בחילוף החומרים, שינוי במשקל הגוף והתכווצויות שרירים.

מעבר להופעת תסמינים, איך תדעי שנכנסת רשמית לגיל המעבר?

כאשר 12 חודשים עברו ללא הופעת המחזור החודשי ובבדיקות הדם שלך נראה שהורמון ה-FSH (הורמון מגרה זקיק) בעלייה והפרוגסטרון בירידה. ישנן נשים שגיל המעבר נכנס לתוקף מוקדם יותר אם וכאשר סבלו מאז ומתמיד מאי סדירות של הווסת, אי הופעה ממושכת או מחלות שונות כמו שחלות פוליציסטיות, אנדומטריוזיס ועוד.

ניתן להקל על התסמינים ולשפר את אורח החיים בתקופת גיל המעבר באופן טבעי לגמרי בעזרת תזונה מאוזנת שמשמשת כמרכיב משמעותי בשמירה על הגוף ומניעת החמרה עתידית.

מה חשוב להגביר?

אומגה 3: מונעת התפתחות מדדי דלקת בגוף, תורמת לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולאיזון הורמונלי והיא מצויה בדגים כמו סרדינים, הרינג, טונה, סלמון, פורל וגם בזרעי פשתן (רצוי לצרוך לאחר שנטחן את הזרעים במקום ונשתמש בהם במזון קריר ולא מבושל).

נוזלים: חשוב לצרוך מספיק נוזלים במהלך היום – מים או חליטות צמחים. ההמלצה הרווחת היא כ-10 כוסות ליום. הדבר קריטי לשמירה על חילוף חומרים תקין ומניעה של התייבשות העור. מומלץ להוסיף לכוס המים פרוסות מלפפון ועלי נענע שידועים בסגולותיהם לקרר את הגוף ולסייע בהפחתת גלי חום.

מינון מזונות מהחי והגברה של מאכלים מהצומח שעשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, זרעים וחומצות שומן שקיימות בשקדים לבנים טבעיים ללא קלייה או מלח ובשמן זית.

יש להגביר מזון שקרוב כמה שניתן לצורתו הטבעית ובושל בבית כדי להימנע מתחליפי סוכר, צבעי מאכל, חומרים משמרים וחומרי טעם וריח.

ממה מומלץ להימנע?

שומן רווי: קיים בבשר בקר, מרגרינה, שמן קנולה ובמזון קנוי, מעובד ותעשייתי.

הפחתת מלח: מלח עשיר בנתרן. כמות גדולה בגוף עלולה להגביר סיכון לבצקות וללחץ דם.

סוכר: מעבר לכל חסרונותיו בכמות גדולה, הוא גם פוגע באיזון ההורמונלי. סוכר קיים היום כמעט בכל מוצר מדף – לחם, עוגיות ועוגות, חטיפים, רסק עגבניות, משקאות ממותקים, רטבים מוכנים ועוד.

ממריצים: בקבוצה זו נמצאים קפאין, שוקולד, ניקוטין (סיגריות) והם עלולים להגביר סטרס וגלי החום בגלל גירוי של מערכת העצבים.

מעבר לתזונה מאוזנת ישנן המלצות נוספות לטיפול ולהקלה בתסמיני גיל המעבר ושיפור מצב הרוח כמו פעילות גופנית, שימוש בשמנים אתריים, תוספי תזונה וצמחי מרפא שמוכחים מחקרית כיעילים במיוחד ונדרשת התאמה אישית על ידי מטפל מוסמך.

לסיום, בואו נדבר קצת על הפן הרגשי-רוחני בסיפור, מפני שגיל המעבר, כשמו כן הוא, מדבר על מעבר בין שתי תקופות חיים. תקופת החיים הראשונה כוללת בתוכה למידה, התבגרות, נישואים, פריון, גידול ילדים, התבססות כלכלית – בקיצור, מה שאנו מכנים 'מרוץ החיים'. מנגד, תקופת החיים השנייה שמה את האישה במרכז ואומרת לה להוריד הילוך כדי להתרכז במימוש עצמי, דאגה לבריאות תקינה, פינוי זמן לצרכים שונים (בדיוק כשהילדים כבר עוזבים את הקן) והתפתחות אישית.

אז בנימה אופטימית זו נאמר, שהטבע כנראה התכוון לארגן לאישה זמן מיוחד לעצמה באמצע החיים ובסך הכול 'מאותת' לה שהיא בתקופת שינוי וכדאי לחשב מסלול מחדש ברמה האישית והבריאותית. לכן, הרשי לעצמך לקבל את גיל המעבר באהבה, הקשיבי לגופך ותאפשרי לו גם ליהנות מתקופה זו בבריאות, בחיוניות ובקבלה.