שירה הראל אלבז היא דמות פעילה ביישוב, בעיקר בתחומי חינוך וקהילה. היא שימשה בעבר כמנהלת תוכניות חינוכיות בשגרירות ארצות הברית וכחברה בהנהגת ההורים של בית הספר 'הדרור'. בשנה האחרונה עזבה את משרתה הנחשקת לטובת קידום תוכנית חינוכית ייחודית מאוד. היא לא לבד במערכה ולצידה איש החינוך והיזם החינוכי ארז לבקוביץ' מחדרה. יחד הם הקימו את 'החממה לטוב שבאדם'.
מטרותיה העיקריות של העמותה, שנרשמה השבוע באופן רשמי ברשם העמותות שבמשרד המשפטים, הן הפעלת תוכניות חינוכיות לתלמידים בגישת 'הטוב שבאדם' בבתי הספר ובמרחבים חוץ בית-ספריים, תוך שיתוף ההורים והקהילה; והובלת הכשרות מורים וצוותים חינוכיים ברוח גישת 'הטוב שבאדם'.
אז מה עומד מאחורי הרעיון?
על פי הכתוב באתר התוכנית: "במרחב חינוכי מאפשר, המזמן לילדות ולילדים הבעה אישית ויוזמה, מתכנסים הילדים ליום של חוויה חינוכית המבוססת על עולמותיהם של מריה מונטסורי, מהטמה גנדי ואחרים, תוך שהם שותפים לכל התהליכים המתרחשים במסע שהם חווים. 'החממה לטוב שבאדם' היא חוויה חינוכית שמטרתה להעמיק את ההיכרות של הילד עם הטוב שבו על ידי העמקת היכולות של הילד להקשיב לעצמו, לרגשותיו ולמחשבותיו, לנהל דיאלוג פנימי חיובי עם עצמו ועם חבריו ולהביע את קולו ולפתח שפה פנימית הייחודית לו, כשהעיקר הוא לא להיות 'על אוטומט'. הילדים מובילים מרחבי למידה אלה לאלה לאורך כל השנה, לומדים דרך דילמות ויוזמים ימי שיא בקהילה כאשר ההורים הם חלק בלתי נפרד מהתהליכים החינוכיים במרחב".
לדברי שירה הראל אלבז, פותחה תוכנית בשיתוף מחלקת המחקר והפיתוח של משרד החינוך במשך חמש שנים, כשבעצם הרעיון הוא לאפשר לילדים יום שלם להתפתחות אישית, רגשית וחברתית מתוך תפיסה שזה מה שחשוב. "בעיקר מאז הקורונה, הבנו שלא רק שהעוגנים הרגשיים והחברתיים של הילדים חשובים בפני עצמם אלא גם יסייעו להם להצליח בלמידה", אומרת שירה. "התכנית עובדת בצורה מאוד משמעותית על שיפור אקלים כיתתי, על הפחתת האלימות ופיתוח כישורי חיים ולומד עצמאי ואלה דברים שימושיים לא רק לעתיד הילדים אלא לחיי היום-יום שלהם".
התכנית פועלת השנה ב-15 בתי ספר בארץ ובארבעה מרחבים חוץ בית ספריים שמאפשרים להורים לרשום לתוכנית גם אם בית הספר לא נרתם. בימים אלה, יוצאים בעמותה לדרך על מנת לפתוח את החממה לבתי ספר נוספים.
על לוח הזמנים ב'יום של חוויה' מספרת שירה: "זה יום שמתחיל בתה ועוגיות עם התלמידים, בדיוק כמו שמבוגרים פותחים יום עבודה עם כוס קפה כי זה צורך אנושי. אחר כך יש מעגל של סיפור שמעלה דילמה סביב השאלה 'איזה אדם אני רוצה להיות?', מתוך הבנה שילדים שלומדים 'לעצור את האוטומט' ולבחור באדם שהם, הם אנשים עם עוגנים הרבה יותר מבוססים. ההפסקה נקראת 'זמן חברות' ולאחר מכן יש מרחבי אחריות שבהם הילדים מלמדים אלה את אלה מעולמותיהם המגוונים. אפשר ללמד שפה, תחום אומנותי, ייזום של תרומה בקהילה ועוד".
איך ההיענות ליוזמה זו?
"כפי שנאמר קודם, זו כבר השנה החמישית, אבל בשנה האחרונה זה גדל לעוד יישובים. במבשרת יש מרחב שהוקם על ידי קבוצת הורים ממבשרת שהיו מספיק אמיצים כדי להקים את התוכנית למען ילדיהם. יחד איתי מוביל את התוכנית ישי קמחי, תושב מבשרת ומחנך בבית הספר 'אלון' שבקריית ענבים. לאור ההיענות החיובית של תושבים רבים והקמת החממה במוצא, אנו מקווים שגם בתי הספר ביישוב ירימו את הכפפה".