מגן מבשרת הלך לעולמו

ד"ר נחום ברוכי, שפיקד על הפלוגה שלחמה באזור מבשרת במלחמת ששת הימים, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון

בכל יום אנו נפרדים מעוד איש מופת שהיה לו חלק בבניין הארץ וביצור ביטחונה, בעיקר בימים קשים של לחימה. בסוף השבוע האחרון הלך לעולמו ד"ר נחום ברוכי מקיבוץ בארות יצחק. הקשר שלו למבשרת ציון בא לידי ביטוי בכך שפיקד על פלוגת החרמ"ש מגדוד 106 של חטיבת 'הראל' שלחמה באזורנו במלחמת ששת הימים.

כידוע, אזור מגדל המים והרחובות הסמוכים לא היו בשטח ישראל לפני 1967. המציאות של יישוב סמוך לגבול הירדני נתנה את אותותיה לא מעט כאשר נורתה אש של חיילי הלגיון הירדני ומחבלים חדרו לא פעם. באחד המקרים נרצח תושב בשם שמעון סוויסה ועל שמו קרוי רחוב ביישוב.

במלחמת ששת הימים, עלתה חטיבת המילואים 'הראל' ממקום כינוסה ביער חולדה דרך כביש רמת רזיאל כדי לא להיחשף לעיני הירדנים שחלשו על הכביש הראשי לירושלים. כשהגיעו לאזור הקסטל ומעוז ציון, נפתחה עליהם הפגזה ירדנית כבדה. בהפגזה זו נהרגו חמישה מלוחמי החטיבה ולזכרם הוקמה אנדרטה במרכז מעוז ציון. חיילים נוספים נהרגו בקרבות אחרים בגזרה באותה מלחמה.

בשיחה עם גדעון ארליך, תושב היישוב, סיפר בעבר ברוכי על ימי הלחימה:

"פלוגת המילואים שלי הייתה חתך אופייני של עם ישראל באותם ימים. איש מהם לא היה בצנחנים ובודדים שירתו בגולני. רבים מהם הגיעו ליחידה לאחר אימון בסיסי בלבד ללא שירות צבאי מלא. היה שם בעל חנות ירקות מלוד, מורה בחינוך העצמאי, סטודנטים, סבל משוק מחנה יהודה, גיאולוג, פועל בניין משכונת מוסררה, מחלק לחם מרמת גן, הפלמ"חניק האחרון מחטיבת 'הראל' המקורית, שני חב"ניקים ואני, קיבוצניק. אחרי הגיוס התפרסנו בשפלה ונערכנו להגן על לב המדינה.

עם פרוץ הקרבות אמרנו להם לעלות על הזחל"מים ואז הם גילו להפתעתם שבמקום להגן על השרון הם הולכים להילחם על יעדים מבוצרים בדרך לירושלים. כשירדו מהרכב, החרדה הטבעית הפכה לאימה משתקת. ובכל זאת, הם צעדו בעקבות מפקדיהם בשדה המוקשים. ירו עליהם במקלעים ובתותחים, פצעו אותם, הרגו בהם והם הורידו את חבריהם לתאג"ד וחזרו לתוך שדה המוקשים. לבסוף, כשהתפקדו, התברר שנותרו 42 בלבד מתוך ה-80 שיצאו לדרך. הם המשיכו אל היעד בעלטה של סוף חודש, דרך סבכי בוסתנים וטרסות גבוהות. כאשר הזיקוקים האירו את חשכת הליל, פתחו עליהם המקלעים באש. הם נסוגו מעט ובשארית כוחותיהם טיפסו על הגבעה מצידה השני כדי למצוא עוד שדה מוקשים ואחריו גדר. אחריה הם הסתערו על בונקרים ועל תעלות עם רימונים ושוב פצועים והרוגים ואז… 'קודקוד כאן כהן, עבדול עזיז 2 בידי'…".

'עבדול עזיז 2' הוא שם הקוד למקום שעליו נמצא מגדל המים של מבשרת ציון. יצוין ,כי המוצב הירדני חצה את הקו הירוק והגיע עד חצי קילומטר אל תוך שטח מבשרת ציון של היום ושלט על כביש 1 לירושלים.

עוד סיפר ברוכי לארליך: "כשהאיר היום הם חזרו לזחל"מים ונסעו לכבוש את נבי סמואל, תל אל פול, יריחו ורמת הגולן. הסיפור שלי הוא על אנשים שלא היו למיתוס, אבל הם ואחרים כמותם ניצחו במלחמה ההיא ובכל מלחמות ישראל".

ברוכי המשיך לשרת במילואים והגיע לדרגת סגן אלוף. היה ד"ר להיסטוריה ומזכ"ל תנועת הקיבוץ הדתי. בן 84 היה בפטירתו. יהי זכרו ברוך.