מה אתם יודעים על פסטה?

לרגל יום הפסטה הבינלאומי שחל השבוע (25.10): כמה עובדות על המאכל הנפוץ והפופולארי

פסטה היא אחד המאכלים הבסיסיים ביותר הקיימים בעולם. ישנן מדינות אשר הרכיב העיקרי בתזונה שלהן הוא פסטה, כמו איטליה למשל, שם משמעות השם פסטה הוא בצק. אבל האם ידעתם שמקור הפסטה הוא בכלל בסין? ישנן עדויות לכך שהפסטה נאכלה בסין כמה אלפי שנים לפני הספירה והגיעה לאיטליה שנים רבות אחרי.

פסטה היא למעשה פחמימה. היא עשויה מקמח חיטה קשה (לרוב דורום), מים ולפעמים גם ביצים. בכוס פסטה לאחר בישול יש כ-160 קלוריות, כ-30 גרם פחמימות, כ-6 גרם חלבון, כ-2 גרם סיבים תזונתיים ומעט שומן ונתרן. ניתן לשלב פסטה בתפריט היומי כחלק מתזונה מאוזנת, ללא חשש לעלייה במשקל כל עוד מקפידים על כמות נאותה (חצי כוס עד כוס בארוחה) בשילוב עם רוטב שאינו עתיר בקלוריות, לצד מנת בשר (או תחליף בשר) וירקות.

כיום יש פסטות גם מחיטה מלאה או מקמח כוסמין. פסטות אלה עשירות יותר בוויטמינים ובסיבים תזונתיים, אשר תורמים לתחושת שובע ולעיכול תקין. אין הבדל קלורי בין הפסטות הנ"ל לבין פסטות מחיטה רגילה.

לנמנעים מגלוטן, יש מבחר פסטות שהן ללא גלוטן. פסטות אלה עשויות מקמח אורז, קמח תירס, קמחי קטניות כמו שעועית או אפונה. הפסטות העשויות מהקטניות מכילות כמות חלבון, ויטמינים וסיבים תזונתיים גדולה יותר.

השילוב המוכר ביותר של רוטב פסטה הוא רוטב עגבניות. עגבניות הן מקור חשוב לנוגד החמצון ליקופן, המעניק את הצבע האדום לירקות ולפירות. התכונה הנוגדת חמצון החזקה שלו עשויה לתרום למניעה של מחלות רבות ואפילו בהגנה על העור מנזקי קרינת השמש. היתרון בלויקפן הוא שהוא אינו נהרס בעיבוד העגבניות, כמו ליצירת רסק עגבניות או רוטבי עגבניות שונים והבישול של העגבניות אפילו הופך את הליקופן לזמין יותר לספיגה. ובמילים אחרות, מנה של ספגטי איכותי עם רוטב עגבניות היא למעשה מנה מזינה שתורמת לנו מבחינה בריאותית.