מערך המתנדבים שהקימה המועצה על ידי עובדי המועצה, פועל במטרה לרכז את כל נושא יוזמות ההתנדבות של המועצה, היישובים והתושבים המתנדבים במרחב המועצה למען הצרכים שעולים בשטח לאור המלחמה.
מיומה הראשון של המלחמה, הוקם מערך המתנדבים על מנת לייצר מענה למספר מעגלים שונים. במעגל הראשון, מענה למשפחות המפונים מיישובי הדרום והצפון שנקלטו בשטח המועצה. מדובר במעל 3,000 תושבים שנזקקו לביגוד, ציוד, מזון, פעילויות הפוגה, הסעות, מענים רגשיים וטיפוליים ועוד. במעגל השני, עבד המערך על איסוף התרומות מתושבי המעוצה למחסן לוגיסטי שהוקם בבניין המועצה לקבלת ציוד תרומות, מיון ושינוע לטובת המפונים והמשפחות ולטובת מערך כוחות הביטחון במדינה לפי הצורך. במעגל השלישי, נתנה המועצה מענה לתושבי המועצה, למגויסים ולמשפחותיהם, לפעילויות הפוגה לילדים ולנוער בתוך היישובים, מענה לתושבים ותיקים, מענה רגשי, מערך פסיכולוגי ועוד.
חמ"ל המתנדבים הוקם בניהולה של סילבי אליאס אהרון. בשגרה היא מנהלת תחום התנדבות רשותי, סיורי למידה והמרכז הגאה במועצה. יחד עם סילבי, נמצאת בצוות מאיה אשכנזי, שבשגרה היא רכזת קהילה ברשות לביטחון קהילתי. במסגרת מערך המתנדבים, שימשה מאיה כרכזת קהילה מול המפונים ותושבי המועצה שבני משפחותיהם גויסו למלחמה. מיטל מרדכי, שבשגרה משמשת כרכזת משפחות עם צרכים מיוחדים באגף הרווחה, ריכזה במערך המתנדבים את התחום הטיפולי במפונים ובתושבים. אושרי אוחיון, שעובד בשגרה בוועדה לתכנון ובנייה במחלקת רישוי, משמש במערך כאחראי על המחסן הלוגיסטי בבניין המועצה לאיסוף התרומות ושינוע והובלת הציוד לחיילים ולתושבים מפונים. קרן פרסי, המשמשת בשגרה כרכזת תחום החברה הערבית, ריכזה את תחום המשפחות המפונות עצמאית בשטח המועצה.
סילבי אליאס אהרון: "בשבוע הראשון למלחמה, הוצאנו פנייה לתושבי המועצה להשתבץ בכל מיני תחומים שבהם יכולים הם להתנדב. תוך שעתיים היו לנו כבר 400 תושבים שמילאו טופס התנדבות. זה מדהים. חילקנו את החמ"ל לתחומים על פי הצרכים שעלו מהשטח ויצרנו שיתופי פעולה עם אגפי המועצה. כיום, 40 יום אחרי תחילת המלחמה, מונה מערך המתנדבים המועצתי מעל 2,200 מתנדבים מקרב תושבי המועצה. ביום החמישי למלחמה, היה המחסן הלוגיסטי שפתחנו בבניין המועצה מלא בציוד ובתרומות מתושבי המועצה: בגדים, מוצרים, ריהוט, צעצועים, ספרים, מזון יבש, מוצרים לתינוקות, חבילות וערכות הפוגה למפונים, ציוד לכוחות הביטחון ועוד. אושרי, שניהל את המחסן הלוגיסטי, סיפר שיצאו מהמחסן מעל 150 חבילות עם ציוד למפונים ולכוחות הביטחון".
קרן פרסי: "יש במועצה כ-120 משפחות מפונים עצמאית, כאלה שפינו את עצמן מיישובי הדרום ולא באמצעות המדינה או כאלה שפונו ולא רצו את הפתרון במלונות שהמדינה מעמידה לרשותן. סייענו למפונים למצוא דירות ולחבר אותם למשפחות מארחות. המחסן הלוגיסטי במועצה סיפק להם ציוד והשגנו להם תרומות. אנו עוסקים בשילוב של הילדים במערכות החינוך שלנו במועצה ועוד. אני נמצאת בקשר רציף וקבוע עם כ-60 משפחות שעדיין נותנים אנו להן מענה".
סילבי מוסיפה, כי "קרן היא האימא והאבא של המשפחות שהפכו להיות למעשה תושבים חדשים שלנו. היא הכתובת שלהן לכל דבר ועניין. אנחנו ממש נותנים להן מענה ראשוני לכל צורך אל מול היישוב, המועצה והאגפים השונים. בהמשך המלחמה, נתנו מענה גם לחקלאים שלנו במועצה עם חיבור למתנדבים ועוד".
מאיה רוזנטל: "אנחנו נותנים היום הרבה חשיבות לטיפול ולהקשבה לעורף. יש לנו אימהות שצריכות עזרה וסיוע במצב שנוצר שבן הזוג גויס. יש משפחות עם צרכים מיוחדים ואז נדרש מענה טיפולי. יש צורך בחיבור אנשי מקצוע מטפלים לתושבים ולמפונים. דאגנו להסיע מפונים שהיו זקוקים לטיפול רפואי בבית חולים וללוות אותם".
סילבי מספרת, כי "דאגנו למאות פעילויות הפוגה ביישובים של המועצה ולמען הילדים והנוער. היו תושבים מתחומי התיאטרון, אילוף כלבים והפעלות שונות, שהתנדבו להגיע ליישובים במועצה ולהפעיל את הילדים. הכול בהתנדבות ומתוך רצון לתת לילדים פעילות הפוגה".
מאיה מוסיפה, כי "שלחנו מספרה ניידת לאחד היישובים לטובת תושבים ותיקים שלנו, פתחנו מרחבי טיפוח לנשים שביקשו זאת ואנו ממשיכים להיות אוזן קשבת לכל צורך".
מיטל מרדכי: "אפילו נתנו מענה לתושבים שלנו שנמצאים בחו"ל והיו זקוקים לסיוע בתחומים שונים, כולל מענה מקצועי לייעוץ וטיפול מרחוק. הפעלנו עובדות סוציאליות לטובת ליווי המפונים וכל הזמן יש עוד עבודה".
לסיום, מבקש חמ"ל המתנדבים במועצה להודות לאלפי המתנדבים והמתנדבות מקרב תושבי המועצה – קהילת מטה יהודה במלוא יופייה וההון האנושי החם שלה.