תרבויות אמריקה התיכונה היו הראשונות שבייתו את גידולי התירס, הקקאו והמגאיי (סוג של אגבה). הן אלה שהביאו לעולמנו את השוקולד, הטקילה ואינספור מוצרי התירס – מקורנפלקס ועד דלק למכוניות. אך עבור העמים הקדומים הללו, הגידולים החקלאיים היו הרבה מעבר למוצר צריכה: הם נעשו בסיס לאגדות ולמיתולוגיות ואלה נפוצות באמריקה התיכונה עד ימינו.
העמים הקדומים ששכנו במקסיקו, גוואטמלה, בליז, אל סלוודור וצפון הונדורס – הידועים שבהם הם האולמקים, המאיה והאצטקים – ייחסו לגידולי התירס, הקקאו והמגאיי תכונות אלוהיות וסגדו להם. המאכלים הקדושים הללו הפכו לסמלים רבי עוצמה, ששימשו את שליטי המאיה והאצטקים ככלי פוליטי ונוצלו בהמשך גם על ידי הכנסייה הקתולית. מאוחר יותר, שימשו המסרים את התרבות החילונית המקסיקנית והגיעו עד לאמנות המודרנית והעכשווית. התערוכה מציגה את הקדושה והמסתורין המיוחסים לתירס, לקקאו ולמאגיי בתרבויות אמריקה התיכונה ואת התפקיד שמילאו להם בהיסטוריה החברתית והפוליטית של האזור.
התערוכה תחשוף בפני הקהל את תרבויות אמריקה הקדומות שהתקיימו באזורים שבהם שוכנות כיום מקסיקו, גואטמלה, בליז, אל סלוודור וחלקה הצפוני של הונדורס. את פני המבקרים בתערוכה יקדם שחזור גדול ממדים של מקדש מאיה, 4.5 מטרים גובהו ו-20 מטרים אורכו, שמשובצים בו מסיכות ענק, פסלים ותבליטים מקוריים. דרכו ייכנסו באי התערוכה לעולמן המופלא של תרבויות עתיקות ומסתוריות שכמעט ונכחדו מהעולם. שם, בחוויה מעוררת חושים, ייחשפו המבקרים לעושר עצום של 400 מוצגים, 12 סרטונים מקוריים, פסלים בגודל טבעי ועוד.
התערוכה שופכת אור על התפתחות ייצוגי התירס, הקקאו והמאגיי באדריכלות, בפיסול ובכלי חרס ססגוניים ששימשו את האצולה ונוצרו בתרבויות אמריקה התיכונה לפני גילויה. התערוכה מתארת באמצעותם את ראיית עולמם של בני התרבויות האלה, זהותם וגורלם. בין היתר, מוצגים בתערוכה כלי אוכל מקוריים מארמון המלך האצטקי מוקטסומה השני וכלי קטורת ריחנית שקידמה את פניהם של הבאים למקדש.
לצד כל אלה, מוקדש פרק בתערוכה לייצוגם של התירס, הקקאו והמאגיי באמנות המודרנית והעכשווית, דרך יצירותיהם של אמנים כגון דייגו ריברה (בן זוגה של האמנית פרידה קאלו), חוסה קלמנטה אורוסקו ופלור גרדוניו, שמבחר מעבודותיהם יוצגו בתערוכה.
התערוכה תוצג עד ה-26.3.2022.
אוצרת: איבון פלייטמן