'מסע זהות' בתיכון 'הראל'

תלמידי כיתה י"א בתיכון 'הראל' זכו למסע אישי ורגשי ברחבי הארץ תוך נגיעה במעגלים השונים של החיים במדינת ישראל

גם השנה, כמיטב המסורת של תיכון 'הראל', יצאו תלמידי כיתות י"א ל'מסע זהות', הפעם במתכונת שונה במקצת. התלמידים טיילו במשך שלושה ימים ברחבי מדינת ישראל וחוו מסע פיזי אך בעיקר מסע אישי ורגשי לתוך מעמקי התודעה והנפש, אשר איפשר לתלמידים לגעת בשלושה מעגלים.

המעגל הראשון הוא מעגל העצמי – 'חיבור לעצמי' – יום של העלאת המודעות העצמית של התלמיד בדגש על התמודדות עם אתגרים דרך ההתמודדויות שמעלה ההליכה בטבע. דרך ההליכה בנופיה הקסומים של מדינת ישראל, התלמיד זיהה את סגולותיו הייחודיות, יתרונותיו ומגבלותיו. החוויה כללה התמודדות עם קשיים פיזיים ונפשיים, כאלה שהתלמידים יכולים להם. מטרת המסע הייתה שהתלמיד יכיר את שאיפותיו ואת הגבולות והמגבלות שעליו לפרוץ בדרך להגשמתן.

המעגל השני הוא המעגל הקבוצתי והחברתי – 'חיבור לקבוצה ולקהילה' – התובנה של התלמידים הייתה שלכל פרט יש כוחות שניתן לרתום לקבוצה ואשר הקבוצה יכולה להיתרם מהם. המסע הוא הזדמנות לגיבוש כיתתי ולהתמודדות ככיתה וכקבוצה עם הקשיים החוסמים אותה בדרך לגיבוש וקשר חזק יותר בין מרכיביה.

המעגל השלישי הוא המעגל הרוחני והשורשי – חיבור לארץ, להיסטוריה היהודית ולמדינת ישראל. התלמידים חוו את הייחודיות של העיר ירושלים ושאלו את עצמם "מה זו ירושלים בשבילי?" בדגש על חיזוק הקשר לבירת ישראל ולמורשת היהודית. לאחר המסע דיווחו התלמידים שחשו חיבור לעם, למדינה ולארץ ישראל ועל היותה של ארץ ישראל כבית וכגורם מאחד לכל יהודי באשר הוא בעולם. חלק חשוב לא פחות במסע זה הוא נושא ההבנה לגבי הזכות והחובה שיש לנו בלקיחת חלק במאמץ הרב דורי לשמירה על ארץ ישראל, על ביטחונו של העם היהודי ואת חשיבות השירות בצה"ל.

ביום הראשון טיילו התלמידים בנחל כלח ובנחל אלון, השתתפו במעגלי שיח 'אני ועצמי' והעלו מחשבות על העתיד, על היעדים שלהם ושאלו את השאלה "איזה בוגר אני רוצה להיות?". ביום השני סיירו התלמידים בנחל מירון ובנחל עמוד, כאשר הדגש היה על מערכת היחסים בין ה'אני' ו'הקבוצה' – המקום של הפרט בקבוצה, הכוח של שיתוף הפעולה וההצלחה הקבוצתית לעומת האישית. ביום השלישי התמקדו התלמידים ביחס בין ה'אני' והמדינה, עלו להר הרצל, ביקרו בקבריהם של בוגרי התיכון וקיימו דיון על הקשר שבן הפרט למדינה, שירות צבאי ודיונים פילוסופים מתחום תורת המוסר. בהמשך, נסעו התלמידים לעיינות צוקים וסיימו במצפה דרגות.

אוסי דרורי, מחנכת בשכבה: "בתור מחנכת י"א אנחנו יכולים להיות מאד גאים בנוער של היום – נוער לתפארת מדינת ישראל, נוער שלא חושש לשאול, לערער, להרהר, להביע, לחלוק ובעיקר לשתף בתובנות עמוקות ומאירות".

ליאת שגב, מנהלת בית הספר: "אני שמחה ומתרגשת על ההזדמנות שניתנה לנו לקיים את מסע הזהות הזה אחרי תקופה ארוכה ללא מפגשים. המפגש הזה, בן שלושת הימים, היה חשוב ומשמעותי עבור התלמידים והצוות החינוכי כאחד".

בתיכון 'הראל' מסכמים: "לאחר שנה מטורפת, חשוב לנו לתת מקום למחשבות, לתחושות ולהרהורים אצל כל תלמיד ותלמיד. מסע כזה, אל מעמקי הנפש הוא בהחלט חוויה הפותחת את אופקיו של האדם ומרחיבה את ליבו. וכמאמרו האלמותי של ד"ר סוס 'אם יוצאים, מגיעים למקומות נפלאים'. אכן יצאנו".