נושא חשוב שעלה השבוע במליאה הוא אישור הסכם שינוי גבולות חלוקת הכנסות ושיתוף פעולה בין עיריית ירושלים למועצה המקומית מבשרת ציון בעניין פארק התעשייה המשותף שיוקם במקום בו הייתה המחצבה לפני שנים רבות.
כפי שפורסם לפני שבועיים (גיליון 1018, 3.6), בחלוף חודשים ארוכים של משא ומתן, דיאלוג ועבודה משותפת של המועצה המקומית מבשרת ציון ועיריית ירושלים, סוכם על הקמת פארק מסחר והייטק בשטח המחצבה. הפארק החדש יוקם על שטח של 280 דונם ובו יוקמו מבני הייטק ומסחר בשטח מצטבר של כ-450 אלף מ"ר. המתחם מיועד למשוך אליו חברות הייטק ותעשייה מתקדמת והוא יכלול גם אולמות כנסים ומלונאות, זאת לצד פיתוח שטחים ציבוריים פתוחים ופארקים לטובת ציבור המבקרים באזור. המטרה היא להפוך את אזור ירושלים ומבשרת ציון למוביל בתחומו בארץ. המקום יספק עם השלמת אכלוסו תעסוקה ללמעלה מעשרת אלפים איש.
בהתאם למתווה שסוכם, יינתנו הטבות ותמריצים ליזמים ותאגידים – אזור פיתוח א', שיעורי מס מופחתים, מענקים ועוד. ההכנסות מארנונה ומהיטלי ההשבחה יחולקו באופן שווה בין המועצה המקומית מבשרת ציון לעיריית ירושלים. הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י, להלן) תקדם את תכנון המתחם וביצועו עבור הרשויות וכן תנהל את המתחם.
כאמור, השבוע הובא המתווה לאישור במליאת המועצה. בדיון השתתפו גם נציגי הרל"י. ראש המועצה יורם שמעון פתח את הדיון ואמר: "זה מקום שיביא לנו עצמאות כלכלית וגם איכות חיים. נציגי הארגונים הירוקים היו שותפים ויחד מנענו תכנית להקמת 3,600 יחידות דיור במתחם זה. אנו נאשר היום את ההסכם ואת התכנית ובתוך שנים אחדות תושלם הבנייה במקום. מתחם זה ייצור עבורנו מקורות תקציביים חדשים מבלי לפגוע בירוק".
חבר המועצה ומחזיק תיק תחבורה, אבי חיים, שאל האם הקמת המתחם לא תגרום לעומס תחבורתי. במענה לשאלתו ענה ראש המועצה שבשבוע הבא נושא כביש חמד-חצובים עולה לוועדה העליונה לתשתיות לאומיות (ות"ל), מה שיזרז את הקמתו והשלמתו עוד בטרם יאוכלס פארק התעשייה החדש והדבר ימנע עומסים בצירי התחבורה. יעל, נציגת הרל"י שנכחה בדיון, אף הוסיפה כי נושא התחבורה עומד בבסיס התכנית ובעיקר הנושא של תחבורה ציבורית וזאת על מנת לעודד שימוש בתחבורה ציבורית על חשבון נפח תנועה של רכב פרטי, מה שיקל על נתיבי ההגעה למקום.
חבר המועצה ומחזיק תיק סביבה, ד"ר שי בנימין, היה היחיד שהצביע נגד ואמר כי זה חוטא לחזון אחר של הקמת גן לאומי במקום שיהווה אבן שואבת ליישוב. "זה ניצול של פוטנציאל תעשייתי אבל לא של פוטנציאל סביבתי", אמר שי בנימין והוסיף, "מה שאני רואה כאן זה מפלצות. לא משהו ירוק".
מי שעוד הביע דעתו נגד התכנית, נכח בישיבה ונשא דברים הוא תושב היישוב עמיר בלבן, המשמש כמנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע. לדבריו: "החברה להגנת הטבע מתנגדת באופן נחרץ לתכנית אזור תעשייה המוצעת למתחם 'המחצבה'. גן לאומי הר חרת והמחצבה צריכים להפוך ליחידה אחת שחלקה הצפוני הצמוד ליישוב יהיו בו כל המרכיבים שיהפכו את המקום לשער כניסה לגן לאומי הר חרת ושמורת נחל שורק. הקמת אזור תעשייה לא רק תפגע באופיו המיוחד של היישוב מבשרת ציון, אלא גם תגרום לבידודו של היישוב מיתר האזורים הייחודיים שמשרתים את תושבי מבשרת והסביבה. פיתוח אזור התעשייה יוביל לסלילת כביש טבעת מערבי שיהווה אוטוסטרדה שתחצה את הרי ירושלים, תנתק את היישוב ותפגע באחד האזורים הרגישים ביותר של טבע שיש לנו במרכזה של מדינת ישראל. אני צופה כי תושבי האזור ושוחרי טבע רבים יביעו התנגדו לתכנית".