הקורונה בירידה ועדיין אתנו. לצערנו, יש עוד מחלות בעולם ויש אפילו כאלה שעשו 'קאמבק'. לא מזמן היה זה נגיף הפוליו ועכשיו הגיע תור 'אבעבועות הקוף'. מה זו המחלה הזו? ד"ר דוד ששה, מנהל תחום מחלות זיהומיות ב'מאוחדת', בשאלות ובתשובות על מחלת 'אבעבועות הקוף'.
מהו וירוס 'אבעבועות הקוף'?
וירוס 'אבעבועות הקוף' הוא קרוב משפחה של הווירוס שגרם בעבר לאבעבועות השחורות (SMALLPOX), מחלה אשר נכחדה מהעולם. הוא גורם למחלה קלה יותר ולמרות שהמחלה מוכרת שנים רבות (משנות ה-50) ונפוצה בעיקר באפריקה, תוארו בעולם המערבי מקרים בודדים בשנים האחרונות, בעיקר לאחר נסיעה לאפריקה. ההתפרצות הנוכחית באירופה ובמערב יוצאת דופן בהיותה הגדולה שתוארה עד כה במערב, כמו גם בכך שהופיעה גם באנשים שלא חזרו מנסיעה לאפריקה.
מהם התסמינים המרכזיים?
התסמינים המוקדמים כוללים חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, בלוטות לימפה נפוחות ותחושת עייפות. לאחר מכן, מופיעה פריחה שמתחילה ככתמים עוריים קטנים, שהופכים בהמשך לשלפוחיות עם שקע במרכזן. משך הזמן מהחשיפה להופעת התסמינים נע בין 10 עד 21 יום. משך התסמינים נמשך בדרך כלל שבועיים עד חמישה שבועות. ברוב המוחלט של המקרים מדובר במחלה קלה. באפריקה מדווחת תמותה של עד 10 אחוז, אך במדינות מערביות התמותה נמוכה משמעותית – גם משום שמדובר בזן אחר של הנגיף (הגורם למחלה קלה יותר) וגם בזכות טיפול תומך טוב יותר.
מהן דרכי ההדבקה של וירוס זה וכיצד מאבחנים אותו?
באפריקה מדובר במחלה שעוברת לבני אדם מבעלי חיים, בעיקר ממכרסמים. אופן ההדבקה הנפוץ הוא בעקבות נשיכה או שריטה מחיה נגועה, כמו גם אכילה של בשר נגוע. מגע מאדם לאדם ייתכן באמצעות העברה נשימתית (העברה טיפתית), אך גם מגע עם שלפוחיות עוריות. בהתפרצות הנוכחית באירופה, הופיעו רוב המקרים בגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים והמחשבה היא כי נרכשו בעקבות מגע של עור בעור במהלך יחסי מין. אבחנת המחלה נעשית בבדיקת PCR – בעיקר מהשלפוחיות העוריות (ובשלבים מוקדמים יותר של המחלה מהלוע או מהדם).
האם קיים טיפול כנגד הווירוס?
ברוב המקרים מדובר במחלה קלה שלא דורשת טיפול, אלא מעקב ובידוד בלבד. במקרים קשים יותר, הטיפול העיקרי הוא טיפול תומך: משככי כאבים, תרופות להורדת חום ונוזלים במקרה של הקאות והתייבשות. שתי תרופות אנטי ויראליות שמוכרות כיעילות לאבעבועות שחורות עשויות להיות יעילות גם ל'אבעבועות הקוף'.