על הקשר בין סוכרת ועור

טיפים ועצות כיצד מומלץ לסגל שגרת טיפוח וטיפול בעור על מנת למנוע תופעות חמורות ולא רצויות

כשבעה אחוזים מכלל האוכלוסייה בישראל חולים בסוכרת. בגילאים מבוגרים הנתון עולה ל-15 אחוז. העלייה בתוחלת החיים, סוג המזון שאנחנו צורכים ואורח החיים גורמים לעלייה מתמדת בחולי הסוכרת. סוכרת הפכה עם השנים לאחת הבעיות הרפואיות השכיחות ויש לה השלכות רבות על איברים רבים בגוף ביניהם העור. בין 30-70 אחוז מהחולים בסוכרת יסבלו גם מבעיות עור הקשורות למחלה.

חולי סוכרת חייבים להיות מודעים לתופעות השונות שעלולות להופיע ולנסות לטפל בהן במהירות לפני שתחל החמרה ויחלו סיבוכים לא רצויים. לעתים, אחד הסימפטומים הראשוניים של סוכרת יהיה דווקא בעור. כידוע, העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף והוא בעל תפקידים רבים – בין השאר במניעת כניסת מזהמים לתוך הגוף. העור מהווה מעין חוצץ בין האיברים הפנימיים לסביבה החיצונית. על מנת למלא את תפקידו כראוי, רצוי שהעור יהיה בריא וחיוני. כמו כן, ישנם מחקרים שמצביעים על קשר בין רמות סרמידים נמוכות יותר למחלות דרמטולוגיות.

חלק גדול מהאוכלוסייה סובל מיובש בעור בדרגות שונות, במיוחד בימי החורף היבשים והקרירים. יובש בעור מפריע לתפקודו התקין, עלול לגרום לחתכים ולסדקים – מה שמהווה מטרד בפני עצמו ואף מעלה את הסיכוי לחדירת מזהמים. בנוסף לכך שעור יבש מהווה מטרד אסתטי ותפקודי, הוא לרוב מלווה בגרד טורדני שעלול ליצור סדקים וחתכים.

חולי סוכרת עלולים לסבול מיובש בעור בשכיחות גבוהה במיוחד בעיקר בעור כפות הרגליים אבל לא רק. לכן, אם אתם או בני משפחתכם סובלים מסוכרת, חשוב מאוד שתלמדו איך לסגל שגרת טיפוח וטיפול בעור על מנת למנוע תופעות חמורות ולא רצויות.

לפניכם טיפים ועצות שמומלץ לחולי סכרת לאמץ:

מקלחת פושרת: שימו לב, כל אלה הנוטים 'לבשל את עצמם' במקלחת רותחת. מומלץ לחולי סכרת להתקלח עם מים פושרים בלבד, כיוון שמים רותחים מחמירים את היובש בעור. מיד לאחר המקלחת יש למרוח קרם לחות שמכיל סרמידים, חומצה היאלורונית וחומרי הזנה לעור. טיפול קבוע מתמשך בעור ימנע ממנו להתבקע, להיסדק ולגרום לגירודים.  

תחליב רחצה: בשלב ראשון מומלץ להשתמש בסבון (גם לגוף וגם לפנים) שמכיל לחות כמו תחליב ניקוי והזנת העור בלחות. תחליב הניקוי המזין, שמכיל שלושה סוגי סרמידים חיוניים לעור, מבצע שתי פעולות במקביל – גם מנקה וגם שומר על לחות גבוהה מבלי לפגוע בשכבת ההגנה הטבעית של העור.

כפות הרגליים: מומלץ לתת תשומת לב מיוחדת לעור כפות הרגליים. מחלת הסוכרת פוגעת בזרימת הדם לקצוות בגוף ונוצרת ירידה בתחושה. אם מקפידים לטפל בעור כפות הרגליים באופן קבוע, ניתן לשמור על בריאותו ואף להזרים את תנועת הדם בעזרת תנועות עיסוי. עור כפות הרגליים נוטה להתעבות ולהיסדק במיוחד במזג אוויר יבש. לכן, מומלץ למרוח באופן קבוע קרם לחות מתאים. מומלץ להשתמש בקרם רגליים משקם לעור יבש במיוחד וגבשושי שמעניק לחות ושיקום מיידי לסדקים ויובש קיצוני תוך קילוף עדין של העור. במקרים של הצטברות יובש משמעותית, מומלץ להסיר את עודפי העור בעזרת שיוף עדין. במקרה כזה, מומלץ שלא להשתמש בסכין שעלול לחתוך ולפצוע את העור. לפציעות כאלה לוקח זמן רב להגליד ולהירפא.

קרטוזיס פילריס: תופעה שכיחה עבור חולי סוכרת שמופיעה בעיקר בזרועות. מדובר בגבשושיות אשר נוצרות מסתימה של נקבוביות השיער על ידי תאים משכבת העור החיצונית שנקראים פקקי קרן. בעזרת תכשיר שמכיל שילוב ייחודי של חומצה סליצילית, אוראה וחומצה יפוהיסרוקסית, ניתן לקלף את העור מבלי לגרות אותו. כך בעצם ניתן להסיר בעדינות את העור העודף שסותם את הזקיק ולקבל עור במראה ובמרקם חלקים יותר.

לסיכום, חולי סכרת, שמרו על עצמכם ושמרו על העור שלכם. אפשר לאזן את הסוכרת ולחיות חיים איכותיים ובריאים.