פסטיבל הג'אז הבינלאומי ה-7 בירושלים, מבית היוצר של פסטיבל ישראל בשיתוף מוזיאון ישראל ובניהולו האמנותי של החצוצרן הבינלאומי אבישי כהן, יתקיים בתאריכים 22-24 ביוני בגן הפסלים הקסום של מוזיאון ישראל.
הפסטיבל הקרוב, שהוא כולו ישראלי, מורכב מהפקות מקור מיוחדות שיתקיימו על במות רשמיות, יתמזגו עם השטח, יקרו תוך כדי תנועה עם האמנות ובינה. השיטוט הלילי בין המוזיקה, הפסלים, העצים ושבילי הפיות ברחבי גן הפסלים מאפשרים מפגש אינטימי בין הקהל לבין האמנים המשתפים את עולמם הפנימי והתרבותי .
הפסטיבל חוקר את גבולות הג׳אז ומאתגר אותם, מגדיר את העולם שמסביבו כעולם של חופש, אלתור, נגינה משותפת ואהבה אינסופית למוזיקה. בתוך העולם הזה חיים בשלום הרבה סגנונות מוזיקליים ומייצרים פסטיבל אחד שלם שמלא בכל טוב.
שתי רצועות נפרדות יפתחו וינעלו כל ערב במופעים מיוחדים אליהן יתקבץ הקהל ביחד, כאשר בין לבין יתקיימו ברחבי הגן מופעים והתרחשויות מוסיקליות מסגנונות ומעולמות מוסיקליים שונים בשילובים יצירתיים של צמרת האמנים הישראליים הפועלים בארץ ובעולם:
מנכ״ל הפסטיבל איל שר: ״ההכרה בחיוניותה של האמנות ליצירת שיח ומפגש, הארה וריפוי מחזקת את רוחנו ומעודדת אותנו, אפשר לומר מחייבת אותנו, להמשיך ליצור על אף הדיסוננס עם המציאות שמסביבנו. פסטיבל הג׳אז מבקש לשרטט באמצעות המוזיקה חזון של חיים משותפים בשלום ובאחווה״.
המנהל האמנותי אבישי כהן: "בתקופה מאתגרת וקשה זו, רקחנו פסטיבל שכולי תקווה שיהווה נקודת אור בתוך החושך ששורר מסביב. דווקא מתוך הכאוס שמסביבנו, יצאו האמנים ליצור משהו חדש ומיוחד, התכנסות פנימה שלא הייתה יכולה לקרות במציאות אחרת. מתוכנן לנו פסטיבל שונה מאד מכל מה שהיה בעבר, הכולל הפקות מקור, מופעי וידאו, קשרי רוח ועוד הופעות של מיטב נגני הג׳אז של ארצנו, ביניהם אלה השוהים עתה פה במקום להסתובב על מיטב הבמות ברחבי העולם".
ביניים: התוכנית בהרחבה:
קשרי רוח: הדואו הבינלאומי של הצ׳לנית מאיה בלזיצמן והמתופף מתן אפרת במופע שיצרו בני הזוג לחיים וליצירה בהשראת 'מעשה בחמישה בלונים', סיפור הילדים האהוב משנת 1974 מאת מרים רות ועם איוריה של אורה איל בהוצאת ספריית הפועלים. הפסנתרן הבינלאומי שי מאסטרו, מהפסנתרנים הבולטים והמבטיחים בדורו והטריו שלו, במופע הצולל אל הרפתקה מוסיקלית רב תחומית בעקבות הרומן 'שתיים דובים' מאת מאיר שלו. גלעד כהנא במופע מיוחד וחד פעמי של 'חתירה אל ההווה', יאלתר פריסטייל על ביטים של המוזיקאי והמפיק גיא מוזס בליווי המתופף נדב לוזיה על סט אלקטרוני, סביב סיפור משפחתו של עמוס עוז בספר ובסרט 'סיפור על אהבה וחושך', בו הוא עצמו שיחק את אביו של עמוס הצעיר.
רצועת לייב/ויזואל – 'הסיפור שלא סופר': הבימאית בילי לוי-נובלמן וההרכב 'שעטנז' של תמיר מוסקט ואורי קפלן (בלקן ביט בוקס), עם איתמר ציגלר על בס ואורי בראונר במופע מהפנט, המשלב את הטירוף המוסיקלי ביצירת וידאו סביב עבודתו של אניש קאפור ופריטים מגלריית אמנות אפריקה ואוקיאניה של מוזיאון ישראל. הבימאי עדן כליף והצמד 'רד אקסס' במופע המשלב אלקטרוניקה ואנימציה בשילוב ובהשראת יצירות מתוך תערוכת האמן יעקב קאופמן ׳1001 דמויות׳ המוצגת באגף הנוער של מוזיאון ישראל. הבימאי גיא נחום לוי והמוסיקאי שוזין במסע משותף ברחבי המוזיאון, מופע מוזיקה וסרט מקוריים המשלבים תסריט ולחנים פרי מוחם הקודח בהשראת חללי מוזיאון ישראל ויצירות מתוך אגף ארכיאולוגיה.
Jazz Talk: הסקסופוניסט מתן צ'פניצקי (Beats & Pieces) יארח את מוזיקאים שהוא אוהב לשיחה ארוכה על החיים והדרך שעברו במוזיקה היישר מהפסטיבל לבלוג המצולם שפתח במהלך שנת הקורונה.
ביניים: מופעי במה:
מאיה דוניץ טריו: מופע חגיגי לרגל יציאת האלבום Free the Dolphin בחברת התקליטים Raw Tapes, המוקדש כולו לאהבת הפסנתר ונוצר בשיתוף פעולה עם המפיק ריג׳ויסר, הבסיסט ברק מורי והמתופף אמיר ברסלר, שמתארחים בו גם אבישי כהן בחצוצרה ודוד למואן בקול. מוקדש באהבה לפסנתרן עמית גולן והמלחינה ומאסטרית המבירה מזימבבואה צ׳יוואניסו מאראירה.
חגי ביליצקי ו-Tarabass: היכולת לשמר את עקרונות המסורת לצד החידוש בכל ביצוע היא אחת מאבני היסוד של המוסיקה הערבית המסורתית, כמו גם של הג'אז. אמן הבס בבכורה ירושלמית לפרויקט החדש שלו, עם טובי הנגנים בסצנת המוסיקה הערבית בירושלים.
נגנים: חגי ביליצקי (קונטרבס ולחנים), אלעד לוי (כינור), יוסף זועבי (עוד), אליאס חדוב (בוזוקי), סהר דוד (חליל נאי), הלל אמסלם (כלי הקשה) ולב אלמן (כלי הקשה).
רביעיית ניגון: הרכב ג'אז מקורי היוצר מוסיקה יהודית חדשה, מפתיעה, קצבית עם הרבה נשמה. 'ניגון' ינגנו בפסטיבל עיבודים עכשוויים לניגונים חסידיים המשלבים פאנק, ג'אנגל ובלקן. חברי הלהקה: תום לב (סקסופון אלט, סופרן ושירה), עופר שניידר (קונטרבס), משה אלמכייס (פסנתר) ויוסי לוי (תופים).
אביתר סליבניק ואלכסנדר לוין: המתופף והסקסופוניסט יציגו חומרים מוזיקליים מקוריים שמביאים לידי ביטוי שנים של יצירה אינדיבידואלית ונגינה משותפת. משתתפים: אלכסנדר לוין (סקסופון), תום אורן (פסנתר), יונתן לוי (בס) ואביתר סליבניק (תופים).
הלל סאלם ואסף יוריה: במופע שיצרו מיוחד לפסטיבל הם ינגנו יצירות חדשות פרי עטם בהשראת מועדוני הג'אז וחיי הלילה של ניו יורק. משתתפים: אסף יוריה (סקסופון), הלל סאלם (חצוצרה), קטיה טובול (פסנתר), יונתן לוי (בס) ועופרי נחמיה (תופים).
רביעיית יונתן וולצ׳וק – Elevation: אופי הכתיבה הייחודי והמובהק של וולצ'וק, המסתמן כטביעת האצבע הסגנונית שלו לוקח אותנו למחוזות מוסיקאליים חדשים ומרגשים עם אביתר סליבניק המתופף ועילם פרידלנדר הבסיסט. משתתפים: יונתן וולצ'וק (טרומבון), יונתן ריקליס (פסנתר), עילם פרידלנדר (בס) ואביתר סליבניק (תופים).
Rosa & the Salmons: ההרכב במופע של שירים מקוריים המושפעים מ-B&R, ניו סואול וג׳אז ומתאפיינים בסאונד חם וצבעוני. המלודיות והגרוב של ההרכב מפגישים בין וירטואוזיות לפשטות, בין רטרו למודרניות ויוצרים סאונד ייחודי מלא בכיף ושמחה. חברי ההרכב: רוזה סלמון (שירה וקונטראבס), סאן מייליך (גיטרה ושירה), חיים פסקוף (תופים ושירה), נעם דורמבוס (טנור), חן עמר (סופרן) ונמרוד קץ (טרומבון).
Overstand – אפיפרה: מופע פוסט-ג׳אזי, אלקטרוני ומסתורי בעקבות אלבום הבכורה Overstand. ההרכב חושף מחשבות ותהיות מוסיקליות מופשטות לגבי הטבע ומערכת האיזונים ממנה הוא מורכב. משתתפים: יובל חבקין aka רג׳יוסר (קלידים), ניתאי הרשקוביץ (קלידים), אמיר ברסלר (תופים) ויונתן אלבלק (בס).
סיון טלמור: מהיוצרות המסקרנות והמבטיחות של השנים האחרונות מגיעה לפסטיבל למופע אינטימי וקסום בעקבות שני אלבומיה החדשים שיראו אור בקרוב בשפה העברית. בדרכה האלגנטית, תשזור טלמור את השירים אל תוך הרכב מינימליסטי לכדי אווירה משובחת במיוחד.
גל דה פז מארחת את 'הפיראטיות': מופע חדש המשלב את קולקטיב מוזיקת הרחוב הירושלמי אל תוך השירים והאנרגיות של נסיכת הרוק גל דה פז. החיבור המיוחד בין החומרים של גל ונגינת המארצ׳ינג הסגנונית של 'הפיראטיות', מקבל את מקומו על הטונים החתרניים של הרוקנרול.
יוסי פיין מארח את אורית טשומה: אמן הבס והמפיק הבינלאומי יוסי פיין במופע סולו עם המקצבים הרעננים ביותר והסולמות שמטפסים הכי גבוה. פיין יארח את אורית טשומה חדת הלשון והביט מעולם השירה המדוברת.
עופר מזרחי טריו: מוזיקה קווקזית, טורקית, הודית וג'אז, שזורה לכדי דיאלוג מפעים. וירטואוזיות לצד רוח מובילות את הקהל בערסול ובקסם הטמון בשיח הרב–תרבותי המתהווה. נגנים: עופר מזרחי (לחנים, גיטרת הלוויתן, חצוצרה ושירה), מאיו שבירו (צ'לו), מירון סרויה (קונטרבס).
אימפורט בגן הפסלים עם היצירה תלוית מקום 'aMaze': קבוצת מחול ומוסיקה חיה המופיעה במרחבים ציבוריים במופע המאפשר חשיפה, תקשורת ויצירה משותפת בין תנועה וסאונד, חלל וחוויה. מלחין: שי בכר. כוריאוגרפיה: מיכל בן ליאור. כלי נשיפה: יוני דרור. תוף: אילן קצ'קא. רקדניות: שירלי ברבי, שחר סרי ומיכל בן ליאור.
Speak Thru: לייבל הג'אז הצעיר והמסקרן בטיול שובב ומרגש בין מוזיקאים ומוזיקאיות צעירים ומצוינים ובין עולם הג'אז, אפריקה, ברזיל וישראל. בהשתתפות סתיו אחאי טריו, MACUMBA, Saravá ועוד.
סשן גרוב עם הרכב ההיפ הופ פלא-אוזן ונגנים נוספים.
למידע ולרכישת כרטיסים: www.jerusalemjazzfestival.org.il.
מחירי כרטיסים: כרטיס יומי – 200 שקלים, כרטיס יומי אזרח ותיק ומנויי מוזיאון ישראל (בהצגת תעודה) – 175 שקלים, כרטיס יומי סטודנט (בהצגת תעודה) – 150 שקלים, כרטיס טריו – כניסה לשלושת ימי הפסטיבל – 550 שקלים.
הפסטיבל יתקיים תחת הנחיות משרד הבריאות ובהתאם לתקנות 'התו הירוק'.