לא מכבר, החליטה ארצות הברית, אחרי שני עשורים, לפנות את כוחותיה מאפגניסטן ולעזוב את האזור. הפינוי נעשה בחופזה, ללא אחריות ומבלי שננקטו צעדי מנע לבאות. בעת הפינוי, ננטש בית כלא ובו כ-5,000 עצורים טאליבנים והתוצאות לא אחרו להגיע כאשר חבריהם שחררו את אותם עצורים וברחו מהמקום.
לאיראן ואפגניסטן, החולקים גבול ארוך משותף, יריבות ארוכת שנים. לנו היושבים בציון, נדמה כי אין הבדל בין אותן מדינות אך אין הדבר כך. הטאליבנים והאיראנים שונאים אחד את השני, שנאה הנובעת משיוכם הדתי. הטאליבנים משתייכים לזרם סוני קיצוני והאיראנים לזרם שיעי קיצוני. האמונה, הדרך ואורחות החיים שונים במאה שמונים מעלות האחד מהשני.
נסיגת ארצות הברית מאפגניסטן כעבור שני עשורים, היא צרה צרורה עבור משטר האייתולות. עם היוודע דבר יציאת כוחות ארצות הברית, הזרימה איראן כוחות חי"ר רבים לגבול המשותף בכלל ובפרט לשלוש נקודות חשובות.
שכרון הכוח והעוז שחוו אנשי הטאליבן בימים האחרונים היו גבוהים. הרי לטענתם הצליחו להביס את ארצות הברית ולסלק את כוחותיה הצבאיים מאדמתם. אולי בשל כך נצפה מהלך נועז ומסוכן של הטאליבנים אשר השתלטו על 196 מחוזות.
מה יהיו יחסי איראן אפגניסטאן כאשר הטליבאניים ברקע, לאחר נסיגת ארצות הברית?
התשובה אינה פשוטה כל כך. אכן, איראן והטאליבן חולקים שנאה הדדית לארצות הברית ולכל מה שהיא מסמלת להם ולמספר מדינות נוספות באזור. עם זאת כאמור, איראן והטאליבן שונאים אחד את השני בשל הרקע הדתי. החשש משינוי האקלים בחזית האפגנית, הוביל לבהלה בקרב משטר האייתולות. לכן, מפקד 'כוח קודס' (האיראני) נצפה בימים האחרונים בביקור באפגניסטן ובמקביל התקיימו פגישות ושיחות בין שר החוץ האיראני מוחמד ג'ואד זריף למקבילו האפגני במטרה להרגיע את המצב ולהוריד את גובה הלהבות.
לדעתי, יש לדחות על הסף את הטענה הנשמעת כי לאיראן אינטרס במלחמת אזרחים באפגניסטן. הרי הראשונים אשר ייפגעו ממלחמת אזרחים יהיו האיראנים. זרימת פליטים דרך הגבול והמעברים היא דבר לא נוח כעת למשטר באיראן.
בעת כתיבת שורות אלה, לפי דיווחים רשמיים, פוקד את איראן גל חמישי של קורונה. הפסקות החשמל, מתקפות הסייבר, התפרצות אירועי שריפות שלא תמיד מוסברים, מובילים את האיראנים לצאת לרחובות ולזעוק את זעקתם. כפי שכבר ציינתי בעבר, לעיתים הביטויים הנשמעים מצד אזרחי איראן מזכירים את 'האביב הערבי'. ביטויי שנאה כגון "מוות לדיקטטור" הם דבר שהמשטר מייחס לו חשיבות רבה והוא ער מאוד למצוקה בקרב אזרחיו.
זה המקום לציין, כי האיראנים הם בעלי זיכרון מצוין לגבי הטאליבנים ורמת המסוכנות שלהם, זאת לאור הניסיון האפגאני במלחמת אזרחים ויציאת כוחות ברית המועצות דאז. דבר אשר הוליד תאי טרור רבים בשל היריבות הדתית בין הטאליבנים והאיראנים. הפיגועים במשהד והפגיעה בנציגות איראן בקאבול זכורים היטב לאיראנים. באותה תקופה, איים משטר האייתולות לצאת רגלית ולדרוס את אפגניסטן. הצעד נמנע לאחר שארצות הברית ספגה את אירועי ה-11 בספטמבר ובשל החסות שנתנו האפגנים לאוסמה בן לאדן, דבר אשר הוביל לפלישת האמריקאים לאפגניסטן.
לסיכום, השבועות הקרובים טומנים בחובם סכנות ואי יציבות אזורית לא מבוטלת, בפרט באיראן הנאנקת תחת עול הסנקציות הכלכליות, השעיית שיחות הגרעין בין המעצמות ובפתחו של גל קורונה חמישי. כל זאת לצד חזית חדשה-ישנה עם אויב מר – הטאליבן – וכאמור, במקביל לשריפות, למתקפות סייבר ולמחאות ברחוב האיראני. כל זה עלול להוליד אקלים מתוח באזורנו.