קיץ בטוח במטבח

צילום אילוסטרציה: Zaki Ahmed, Pixabay
צילום אילוסטרציה: Zaki Ahmed, Pixabay
בימי החופש מבלים הילדים לא מעט במטבח * כך תוכלו לבשל איתם מבלי שתצטרכו להשתמש בעזרה ראשונה

החופש הגדול הוא כיף לא קטן והזדמנות לשנות קצת את השגרה. אולם, השמחה של הילדים היא במידה מסוימת הצרה של ההורים. מלבד התורים בכל האטרקציות האפשריות, הכיס שמתרוקן בקניונים או הזיעה שמטפטפת בטיולים, אנו נאלצים לשמוע שוב ושוב את צמד המילים המוכר "משעמם לי". לכן, בישול ואפייה עם ילדינו במטבח יכול להיחשב כבילוי אידיאלי. מנגד, קיימים לא מעט גורמים שעלולים להוות סיכון בשימוש לא נכון או ללא ליווי מבוגר. בעזרת מודעות וערנות לסיכונים הקיימים, תמנעו בקלות את האסון הבא.

לשם כך, ריכזנו עבורכם כלים שיעזרו לכם להתמודד עם סכנות אפשריות בעת השהות במטבח עם הדור הצעיר.

לפני שנכנסים למטבח עם הילדים: יש לוודא שהשיש נקי מגורמים מסוכנים כגון מיחם, מייבש כלים עליו מונחים כלים חדים או חפצים קטנים שהילד עלול להכניס לפיו. יש לוודא כי במטבח יש כיסא מיוחד (מגדל למידה) המצויד במעקה בטיחות שעליו יכול הילד לעמוד כאשר הוא מוגן ובטוח וללא סכנת נפילה.  

מוצרי-חשמל: יש להרחיק את הילדים מתנור אפייה דולק, מכיריים חשמליות או מאש גלויה. הקפידו עלכך שהילדים לא יוציאו מאפים מהתנור או מהטוסטר אובן ללא כפפות מטבח המספקות הגנה מפני כווייה. אין לאפשר לילדים להפעיל בלנדר/מיקסר ללא השגחת מבוגר. יש לדאוג שהילדים לא יסתובבו יחפים או רטובים בקרבת מוצרי חשמל. הקפידו לכסות את שקעי החשמל במטבח ולוודא כי הילדים אינם מנסים להגיע אליהם.

סכו”ם: את הסכינים החדים יש לאחסן בארונות גבוהים על מנת שהילדים לא יוכלו להגיע אליהם. רצוי להקפיד על אחסון סכינים, מזלגות וסכו”ם חד אחר בתוך מגירה ייעודית. על המגירה להיות מספיק גבוהה על מנת שהילדים לא יגיעו אליה, אך בטוחה מספיק כדי למנוע נפילות.

גז: יש לשים לב שלא משאירים את האש דולקת שלא לצורך. כדאי וחשוב לסגור את ברז הגז כאשר הכיריים אינם בשימוש. הברז לרוב נמצא בארון שמתחת לגז או בסמוך לו. במטבחים קטנים רצוי להיזהר מקרבת יתר בין ברז המים לבין הכיריים או מוצרי החשמל. מיותר לציין, כי השילוב בין מים וחשמל הוא הרה אסון ולכן יש להקפיד על כללי הבטיחות כבר בשלבים הראשונים של תכנון המטבח ועיצובו.  

חומרי ניקוי: אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקים שקופים או בבקבוקים של משקאות קלים העלולים לפתות את הילד לטעום מהם. יש לשים לב שהבקבוקים סגורים טוב. הקפידו לאחסן את חומרי הניקוי במקומות גבוהים או הרחק מהישג ידם של ילדים. במידה ואין ברירה ואתם מוכרחים לאחסן את החומרים בארון שמתחת לכיור, יש לוודא שהוא נעול.    

מקומות אחסון: יש לאחסן במגירות הנמוכות את כלי הפלסטיק בהם משתמשים הילדים (צלחות, כוסות, סכו"ם) ובכך תמנעו מהילדים את הצורך להגיע למקומות גבוהים. גם את החטיפים ומוצרי המזון המיועדים לילדים תוכלו לאחסן במקומות נגישים עבורם ובכך לסייע להם לפתח את עצמאותם.

הציבו 'גבולות גיזרה' לילדיכם: הסבירו שיש מקומות במטבח שהם אינם רשאים לגשת אליהם. במגירות וארונות אלה תוכלו לאחסן כלים חדים/זכוכיות/מכשירי חשמל מסוכנים וכו'.

העבודה במטבח: הקפידו לתת לילדים לבצע פעולות המותאמות לגילם – ערבוב, הקצפה, מזיגה מכלי לכלי ועוד. שימו לב לכל פעולה שהילד מבצע ותוודאו שאינכם מסירים לרגע את העיניים מהילד ומפעולותיו.

נסו לשלב בפעילות הסברים על תהליך הבישול או האפייה. בכך תציידו את הילדים בסבלנות ותהפכו אותם לשותפים מלאים בעשייה. ודאו כי הילדים טועמים רק ממה שמותר וכי אינם מכניסים לפיהם מזון שעלול להיות מסוכן עבורם.

בהצלחה ובתיאבון!