קיץ חם בכבישים

עמותת 'אור ירוק' פרסמה את נתוני ההיפגעות בחודשים מאי-ספטמבר בחתך יישובי * מה המצב אצלנו?

עמותת 'אור ירוק' פרסמה השבוע נתונים על היפגעות בתאונות בחודשי הקיץ. המצב לא מרנין במיוחד. הקיץ הקודם היה הקיץ הקטלני בכבישים זה ארבע שנים, כשבמהלכו (מאי-ספטמבר) נהרגו בתאונות דרכים 153 בני אדם, מספר ההרוגים הגבוה מאז שנת 2017. בסך הכול נפגעו בתקופה זו בתאונות דרכים למעלה מ-8,700 בני אדם. על פי נתוני עמותת 'אור ירוק', שמבוססים על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), מעל מחצית מבין הנפגעים במהלך חודשי קיץ 2021 בתאונות דרכים נפגעו בתחום העירוני – 4,860 בני אדם.

ומה המצב אצלנו? 85 נפגעים במבשרת ציון, כאשר השנים הקשות היו 2015 (16 נפגעים) ו-2014 (15). 39 נפגעים ביישובי מטה יהודה שבאזורנו, כאשר השנה הקשה ביותר הייתה 2013 (תשעה נפגעים) והיישוב הכי נפגע הוא קריית ענבים עם 14 נפגעים במהלך העשור. 35 נפגעים באבו גוש כאשר השנה הקשה ביותר הייתה 2013 (14 נפגעים). שבעה נפגעים בהר אדר ומספר דומה נרשם בקריית יערים.

המלצות לנסיעה בטוחה שיסייעו לעבור את הקיץ בשלום:

שמירה על לחץ אוויר תקין בצמיגים: החום של הכביש בקיץ עלול לגרום לצמיג להיסדק ואף להתפרק. בכדי למנוע זאת, יש להקפיד על לחץ אוויר תקין בגלגלים במשך כל התקופה.

שמרו על ערנות: שתו מים לאורך הנסיעה ואל תנהגו כשאתם עייפים – במיוחד בנסיעות ארוכות. החום מכביד, מעייף ופוגע בערנות. הקפידו לעצור להתרעננות במקומות שנועדו לכך ולא בשולי הכביש.

אווררו את הרכב: על מנת לשמור על רעננות ועל ערנות במהלך הנהיגה, הפעילו מזגן בכדי לקרר את פנים הרכב וכן פתחו חלון מידי פעם על מנת להחליף את האוויר במכונית.

הימנעו מהסחי דעת: במיוחד בנסיעות משפחתיות, ישנן הסחות דעת רבות – ילדים במושב האחורי, התמצאות בדרכים לא מוכרות, הטלפון הנייד ועוד. הקפידו להתרכז אך ורק בנהיגה, הניחו את הטלפון בצד ודאגו מראש לתעסוקה לילדים בזמן הנסיעה.

הרכיבו משקפי שמש: השמש המסנוורת עלולה להוביל לראייה לקויה של הדרך.

הימנעו מעצירה בשוליים: העצירה בשוליים מסוכנת, במיוחד במקומות שבהם השוליים אינם רחבים דיים. לכן, בדקו את תקינות הרכב טרם הנסיעה בכדי למנוע עצירה באמצע הדרך. במקרים שבהם אין ברירה, השתדלו לעצור במקומות מוסדרים כמו תחנות דלק או חניונים. במקרה חירום, במידה ונכפה עליכם לעצור בשולי הדרך, צאו מהרכב בצד הרחוק מהכביש, לבשו אפוד זוהר ועברו מעבר למעקה הבטיחות בכדי להישאר בטוחים.

אל תסירו נעליים בנהיגה: הנעליים עלולות להחליק אל מתחת לדוושות, לסכן ולהפריע לנהיגה.

הנהיגה בחופי הים אסורה: על פי החוק, חל איסור לנהוג ברכב במרחק של פחות ממאה מטרים מקו המים. נסיעה כזו מסכנת את הנופשים בחוף. העוברים על החוק צפויים לקבל קנס שנע בין מאות לאלפי שקלים וכן בהחרמת רכבם.

חפשו את הילדים: בחודשי הקיץ, נמצאים הילדים שעות רבות בחוץ. לכן, כשאתם נוסעים ברחובות העיר, שימו לב לילדים שעלולים להתפרץ לכביש ותנו להם זכות קדימה במעברי החצייה.

עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת 'אור ירוק': "נהיגה בחודשים החמים ובעיקר בחודשי החופש הגדול מביאה עמה סכנות ואתגרים הייחודיים לתקופה. משטרת ישראל חייבת להגביר את הנראות ואת הנוכחות שלה בכבישים על מנת לייצר אווירה הרתעתית שתמנע עבירות תנועה ותוביל להפחתת מספר התאונות והנפגעים. בנוסף, חייב משרד התחבורה והבטיחות בדרכים להגביר את ההסברה, אשר תתייחס למאפיינים הייחודיים של התקופה ותגביר את המודעות לסכנות בקרב הנהגים. ניתן לצמצם את מספר נפגעים ולנצח במאבק בתאונות הדרכים רק אם המדינה תשים את הצלת החיים בראש סדר העדיפויות".