שומרים על העור בקיץ

'עשרת הדיברות' לשמירה על העור בעונת הקיץ ומה כדאי לדעת על בדיקת שומות ונקודות חן

סרטן העור הוא אחת המחלות השכיחות בישראל, שבה קרינת השמש החזקה מהווה את אחד הגורמים העיקריים להתפתחות נגעי עור. מלנומה היא המסוכנת והקטלנית מבין סוגי סרטן העור השונים.

בדיקת נקודות חן ובקרת נזקים ושינויים מומלצת על בסיס קבוע בקרב ילדים, מבוגרים, בעלי עור כהה ובהיר. אנו חיים במדינה שבה אנו חשופים לקרינת השמש כל הזמן – בקיץ, בחורף, בפקק ובעבודה מול החלון. העור שלנו זוכר וצובר נזקים. במהלך הזמן, מנסה העור לתקן את אותם הנזקים, אולם מרגע שעובר סף מסוים, לא מצליח העור לתקן את התאים הפגומים, דבר שמוביל להתפתחות של סרטן העור.

סרטן העור הוא הסרטן השכיח ביותר ומתחלק בגדול לשני סוגים: מלנומה ונון מלנומה. שני סוגי סרטן אלה קשורים בדרך זו או אחרת לחשיפה לשמש. אומנם סרטן נון מלנומה, שהוא השכיח, איננו מסוכן כמו מלנומה, אבל גם הוא עלול להתפתח למצב מדאיג. כ-1,500 חולי מלנומה חדשים מאובחנים מידי שנה בארץ.

כאשר מדובר בסרטן העור, הדרך הטובה ביותר היא אבחון מוקדם ומניעה. בניגוד למחלות אחרות, במקרה של סרטן העור, לא נדרשות בדיקות פולשניות, פשוט יש לשמור על כמה כללים בסיסיים.

בימים אלה, יוצאת חברת 'לה רוש-פוזה' בקמפיין חדש – SAVE YOUR SKIN – אשר מתמצת את הדרך היעילה ביותר לשימוש על העור: בדיקה תקופתית סדירה (פעם בשנה אם אין גורמי סיכון) אצל רופא עור; שימוש במסנן קרינה איכותי בעל תו תקן מחמיר שמסנן גם UVA וגם UVB מסדרת מוצרי ההגנה 'אנתליוס'; ולמעט בשהייה בשמש בשעות המסוכנות.  

להלן 'עשרת הדיברות' שיעזרו לנו לשמירה על שגרה בטוחה של העור:

יש להגיע לבדיקה תקופתית קבועה אצל רופא עור אחת לשנה (כשאין גורמי סיכון). לאנשים עם עור מאוד בהיר אשר מבטא הרבה נזקי שמש או לאנשים עם היסטוריה משפחתית או אישית של סרטן העור, כדאי להגיע לבדיקה בתדירות גדולה יותר. חשוב לציין, כי סרטן העור יכול להופיע גם באנשים עם עור כהה וגם לא רק באזורים שנחשפו לשמש ולכן חשוב לבצע בדיקה מקיפה קבועה לכולם – ללא הבדל.

חשוב לבדוק את השומות גם בעזרת דרמוסקופ. בדיקה פשוטה ולא כואבת יכולה להציל ממצבים בריאותיים חמורים. חשוב להבין, שיש כל מני סוגים של סרטן בעור ולא תמיד העין שלנו או מה שנראה לנו חשוד הוא באמת חשוד, אך גם להיפך – לפעמים מלנומה יכולה להיות קטנה ותמימה למראה ולכן חשובה בדיקה על ידי איש מקצוע.

נקודות משתנות, לא סימטריות, גדולות ובעלות מספר צבעים – חשודות יותר. במידה ויש  כאלה, יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא. חשוב לדעת כי יש נגעים שפירים לחלוטין בעור, אשר שינוי בהם אינו משמעותי ולא מסוכן.

גם ילדים צריכים להיבדק בדיוק כמו מבוגרים. אומנם סרטן העור נדיר יותר בקרב ילדים, אך זה קיים.

יש לשים לב ולבדוק נקודות חן גם במיקומים חבויים כמו קרקפת, כפות ידיים, אצבעות רגליים, מפשעות וכו' – וגם כאן מומלץ לבדוק עם דרמוסקופ ולהוציא כל נגע משתנה.

שומות מולדות: מומלץ לרוב להסירן כיוון שיש להן סיכוי גדול יותר להפוך לסרטן של העור.

כל פצע שאינו מגליד לאחר זמן סביר – מומלץ לבדוק וכן אם שומה גדלה או מדממת.

חשוב לדעת שבעיקרון נקודות חן חדשות כמעט ולא מופיעות לאחר גיל 40. לכן, כל נקודה כזו לאחר גיל 40 צריכה להיבדק בהקדם. מצד שני, יש הרבה נגעים בעור שהם גדולים ונראים מפחידים (סבוראיק, קרטוזות ועוד). הם נוטים דווקא להופיע יותר עם השנים והם לא מסוכנים בכלל. בקיצור – רופא עור כבר אמרנו? (טיפ בתוך טיפ: לכל הקופות יש היום שירות אונליין עם זמינות די טובה. אומנם זה לא מחליף בדיקה אמתית, אבל זה יכול לתת מענה מהיר והכוונה).

גם אם נחשפנו בעבר לשמש, לעור יש יכולת לתקן. ואם נישמר מפני הנזקים הבאים, נאט את קצב הופעת הנגעים הבעייתיים. במילים אחרות, בכל שלב יש חשיבות להגנה משמש גם אם נחשפנו בעבר. חשוב לאמץ כללי התנהגות נכונים להגנה על העור בכל גיל ובכל שלב.

הדרך הטובה ביותר לשמור על העור (מעבר לבדיקה) היא שמירה קבועה על שימוש במסנן הגנה, כזו שתיכנס לשגרת היומיום כמו צחצוח שיניים. חשוב להבין כי אנחנו נחשפים לקרינת שמש כל הזמן: כמעט בכל יציאה מהבית, ישיבה במרפסת, פקק וכמובן בחופשה. מריחה קבועה בכמות נכונה על פני כל האזורים החשופים (כן גם צוואר, גם מחשוף, ידיים, כתפיים, קרחת, אפרכסות וכו') לפני היציאה מהבית בכל בוקר ולחדש את המריחה שוב (תלוי בפעילות – אם אתם בחוץ ,אז לאחר שעתיים; אם אתם במשרד, אז לפני היציאה הביתה). אם תבחרו מסנן קרינה איכותי, אבל גם כזה שיהיה לכם נוח, נעים ולא מציק – זה ייכנס לשגרה. יש היום תכשירים חדשניים במרקם נוזלי, שקוף ונעים, שנספגים מהר והופכים את המריחה לקלה ולא מעיקה.