התופעה 'תגובת קרב' היא תגובה פוסט טראומטית לאירוע שהתרחש בזמן פעילות מבצעית-מלחמתית. בישראל קיימים מעל ל-5,000 אנשים המוגדרים כ'הלומי קרב', אשר לרוב נראים בריאים לחלוטין מבחינה גופנית, אך סובלים מתופעות נפשיות שונות שמהדהדות שנים רבות אל תוך חייהם האזרחיים ופוגעות בתפקודם היומיומי.
מחקרים קובעים, כי 16 אחוז מכלל המשתתפים במלחמות ובאירועים קרביים שונים, יפתחו הפרעת דחק פוסט טראומטית. כיום, רק שלושה אחוזים מהלוחמים ומהלוחמות מוכרים באגף השיקום במשרד הביטחון כ'הלומי קרב' וזוכים להכרה ולטיפול ראוי.
לתערוכה שהוקמה בהתנדבותה של יוזמת התערוכה יערית שושן, בעלת משרד פרסום חברתי, בשיתוף עמותת 'יד עזר' ו'שותפות מגן ישראלית', גויסו מובילים רבים וביניהם ראש הממשלה נפתלי בנט, נשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, מנכ"ל קבוצת 'אתרים' ירון קליין, מנכ״ל נמל תל אביב דן מנשה, הרמטכ"ל והשר לשעבר גבי אשכנזי, השחקנית רונה לי שמעון, לוסי אהריש, אברי גלעד, הזמר איתי לוי, רווית אסף, נטע גרטי, המוזיקאי והשחקן צחי הלוי, מורן אטיאס, זיו שילון, עופר שלח ורבים נוספים.
כל אחד מהמשתתפים עמד מול עדשת המצלמה כשהוא מצולם עם נפגע פוסט טראומה, בתמונה שמנסה לספר בפריים בודד את סיפורו האישי של הנפגע. כך למשל, צולמה השחקנית רונה לי שמעון עם שיר פלד, המסתערבת הראשונה בצה"ל, מול עדשתו של הצלם שי יחזקאל. השחקן והדוגמן דין מירושניקוב, ששירת בעצמו ביחידת שייטת 13 של חיל הים, נפצע בפעילות חשאית ומוגדר בעצמו כנכה צה"ל -לאחר שנותח ביד שמאל, כמעט איבד את ראייתו בעין ימין ונדרש לחודשים ארוכים של פיזיותרפיה ושיקום נפשי – הצטלם עם הלום הקרב עומר מידן, ששירת כמפקד פלוגה בגדוד 13 של גולני במהלך מבצע 'צוק איתן'.
נשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין, הצטלם עם הלום הקרב ליאור ניר, שצילם בעצמו את התמונה ומוגדר כהלום קרב לאחר שנפצע בראשו במהלך מלחמת לבנון השנייה וכמעט איבד את ראייתו. הרמטכ"ל והשר לשעבר גבי אשכנזי צולם עם שחר קנאפו, לשעבר חייל בחטיבת הצנחנים שהשתתף במבצעים 'עמוד ענן', 'שובו אחים' וב'צוק איתן'.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב: "בישראל יש למעלה מ-5,000 אנשים שמוגדרים כ'הלומי קרב' ושסובלים מתגובות פוסט טראומטיות לאירועים שהתרחשו בפעילות מבצעית-מלחמתית. רובם שקופים לנו. אחד מהם, שמופיע לצדי בתמונה, הוא דרור זיכרמן, בן 37, שנפצע בנר חמישי של חנוכה בשנת 2005. מחבל שהפעיל מטען חבלה במשקל 30 ק"ג, פצע אותו קשה בכל חלקי גופו והשאיר אותו נכה. את השיקום הפיזי הוא הצליח לסיים, אבל עם הכאב הנפשי הוא מתקשה להתמודד עד היום. תבואו ותביאו מישהו או מישהי איתכם. הנושא הזה חשוב מדיי בשביל להתעלם ממנו".
דן מנשה, מנכ"ל נמל תל אביב: "כמו בצילומים כך בחיים, נמל תל אביב מחבק לליבו את הלומי הקרב ואת פצועי הפוסט טראומה מתוך הכרת תודה עמוקה לנתינה של כל אחד ואחת מהם והמחיר אשר האירועים שעברו גבו מהם. כולנו תקווה שהחיבוק להלומי הקרב ולפצועי הפוסט טראומה ילך ויגדל ויאפשר ריפוי להם ולמשפחותיהם".
יערית שושן, מארגנת התערוכה: "בישראל נדרשים כלל האזרחים לשירות חובה וראוי שהמדינה תדאג להם גם לאחר השירות והטראומות שחוו במהלכו כדי שיוכלו לחזור לחברה כאזרחים מתפקדים, בריאים ותורמים. פציעה בנפשו של אדם עלולה להשפיע על תפקודו לעיתים יותר מפגיעה פיזית ועל המדינה להכיר בכך ולמלא את חובתה. כולי תקווה שבאמצעות התערוכה נצליח להעביר מסר ולייצר שינוי בחברה הישראלית".
התערוכה תוצג עד ה-22.6 בנמל תל אביב.