"לחם, עבודה"

יוקר המחיה הוא ללא ספק תופעה כלל עולמית, אשר גברה על רקע המיתון בשל התפשטות נגיף הקורונה בעולם ועל רקע אותה מלחמה עקובה מדם בין רוסיה לאוקראינה

לפני מספר ימים עלתה לאוויר בתאגיד הציבורי עונתה השנייה של 'טהרן', סדרה שעוסקת בפרשת ריגול עם ניחוח של רומנטיקה, כיאה לסדרות טלוויזיה. אך המציאות המשתקפת בכל כלי תקשורת אפשרי, מציגה לנו את המתרחש ברחובותיה של איראן בכלל. הפגנות ענק אשר פרצו על רקע יוקר המחיה, דבר שהמשטר נערך לקראתו באופן קיצוני תוך הזרמת כוחות ביטחון, ביניהם כוחות ה'בסיג", כוחות 'משמרות המהפכה' נטולי הרחמים וחסרי הפרופורציה בתגובותיהם כלפי האזרחים.

נכון ליום כתיבת שורות אלה, ישנם כבר ארבעה הרוגים ומאות עצורים ברחבי איראן. הנתונים לגבי כמות העצורים אינה ידועה, היות והם אינם מובאים בפני שופט בתום 24 שעות ותגובת דובר 'משמרות המהפכה' נעלמה לאחרונה. כיאה למשטר אוטוקרטי, מלווה פיזורם של הפגנות ומחאות שעלולות למוטט את השלטון בירי חי לכיוון המפגינים. בסרטונים שדולפים לרשתות, נראים כוחות הביטחון יורים באנשים שנמצאים בקרבת מקום, גם אם לא נקטו באלימות או בהפרת הסדר, דבר שנובע מתוך רצון לחולל דיכוי ופחד בקרב המפגינים ובקרב בני משפחותיהם.

ההפגנות, אשר נהיו לשגרה בחיי האזרחים האיראנים, עוסקות בנושאים רבים ומגוונים ולובו דווקא על רקע פוליטי. אשתקד, העליתי על הכתוב מאמר על אותן הפגנות שהתקיימו על זיהום האוויר החמור לצד המחסור במים בשל הבצורת ואי ניהול נכון של משאבי הטבע ושאיבת יתר של מי תהום. אך בימים אלה, עוסקות רוב ההפגנות בהתייקרות הלחם. בחודש מרס האחרון, החליט המשטר להנפיק כרטיס 'זכאות ללחם'. עם פרסום הידיעה, התאמץ מאוד המשטר להכחיש את אשר התפרסם בעיתונות והרשתות החברתיות של הגולים בחו"ל. אך ישנה עדות, כי לאחרונה הוצבו כ-1,600 מכשירים במאפיות, כפיילוט לאיתור תקלות בשימוש בכרטיס זכאות ללחם. באיראן של 2022, פועלים כמאה אלף מאפיות שמכינות לחמים ושאר מאפים, אך הצרכן האיראני אינו קונה רק במאפיות אלא גם בסופרמרקטים. האם גם לשם יוכנסו המכשירים? ומה יהיה עם האוכלוסייה הכפרית?

יוקר המחיה הוא ללא ספק תופעה כלל עולמית, אשר גברה על רקע המיתון בשל התפשטות נגיף הקורונה בעולם ועל רקע אותה מלחמה עקובה מדם בין רוסיה לאוקראינה.

משטר האייתולות נמצא בכאוס מזה מספר שנים כתוצאה ישירה מסנקציות כלכליות שאותן השית הממשל הקודם בוושינגטון. סבב שיחות הגרעין בין איראן ושאר המעצמות אינו מתקדם לאור הדרישות ההזויות וחסרות הפרופורציה של איראן. בו בזמן, לא מצליחים אזרחיה של האחרונה לשים אוכל על השולחן ואנשים רעבים, דבר שמביא להתססה ולליבוי היצרים. הסיסמאות והקריאות המושמעות ברחובות איראן אינן נופלות על אוזניים ערלות ברפובליקה בעלת משאבי הטבע האדירים שנתונה תחת סנקציות.

הסתבכותה של רוסיה בשטח אוקראינה אינו תורם כהוא זה ליציבות המצב באיראן. עם תחילת המלחמה, החלה רוסיה להוציא כוחות רשמיים ולא רשמיים כדוגמת 'כוח וגנר' מהמרחב הסורי לטובת הלחימה באוקראינה. את הוואקום שמתהווה בסוריה תנסה איראן למלא. צעד זה יוביל לנטל כלכלי גבוה יותר ככל שתתפרש איראן בשטח סוריה ותנסה למלא את מקומה של רוסיה.

לסיכום, הסנקציות הכלכליות הן המנוף שיכול להוביל להשפעה על משטרים אוטוקרטיים. אותם משטרים מתבססים על הטלת פחד ואימה, סתימת פיות וירי חי, אשר אינם צולחים לאורך ההיסטוריה. מדינת רווחה, שבה טובת האזרחים לנגד עיני כל, היא מדינה שזוכה לנאמנות מצד אזרחיה ולהישרדות שלטונה לאורך שנים.