פסטיבל ארוך של סיפורים קצרים

לראשונה בישראל: פסטיבל הסיפור הקצר על שם דוד ארליך ב'תמול שלשום' * הפתיחה תתקיים השבוע והאירועים יימשכו עד סוף דצמבר

פסטיבל הסיפור הקצר ב'תמול שלשום' נולד בעקבות מותו של דוד ארליך, מייסד 'תמול שלשום'. הוא עצמו כתב סיפורים קצרים וזו הייתה אהבתו הגדולה. במסגרת הפסטיבל, יתארחו עשרות סופרים, משוררים ומוסיקאים במפגשים ייחודיים של ספרות, שירה, אמנות ומוסיקה, בדיוק כפי שדוד אהב.

דוד ארליך ז"ל, אשר נפטר בפתאומיות במרץ 2020, היה סופר ועיתונאי ומייסד בית הקפה והמוסד התרבותי הירושלמי 'תמול שלשום', שהפך עם השנים מקום מפגש לאמנים, סופרים ומשוררים רבים. ארליך הוציא שני אוספים של סיפורים קצרים בשם 'הבקרים של שני וחמישי' ו'כחול 18'. לפני כשלוש שני פרסם את הרומן 'קפה שירה' המבוסס על חוויותיו מ'תמול שלשום'.

לראשונה בישראל, יתקיים פסטיבל הסיפור הקצר, במסגרתו יתקיימו ב'תמול שלשום' מפגשים עם אמנים, סופרים ומשוררים מהשורה הראשונה, מפגשים מוזיקליים, ופרויקטים מושקעים כמו ‘סיפורים אמיתיים’ מבית 'סדנאות הבית' של אשכול נבו ואורית גידלי, 'קפה-סיפור' במסגרת הביאנלה של ירושלים, 'קפה-שירה' – הצגה עם תיאטרון 'פסיק' בעקבות ספרו של דוד ארליך ז"ל, אירוע מיוחד כחלק משבוע 'עושים נפשות' – מיזם חברתי הפועל למען העלאת המודעות לתחום בריאות הנפש באמצעות אירועי שיח ואמנות, השקת כתב עת חדש לסיפורים קצרים ועוד.

בין האירועים הבולטים:

ערב של הסופר אשכול נבו והמוסיקאי משה בן יוחנה, במסגרתו יוכל הקהל לשמוע את הסופר אשכול נבו מקריא סיפורים קצרים נבחרים פרי עטו ומדבר על אמנות הסיפור הקצר, ואת המוסיקאי-היוצר משה בן-יוחנה שר שירים שהם סיפור קצר.

'מעבר לקיר' – קצרים בשפת הסימנים: תמי אסולין (משוררת) יונתן שיוביץ (מרצה ומורה לשפת הסימנים) ונועם הינדן (מתורגמנית, מאיירת ומאפרת) – יספרו על רגעים חזקים ומשמעותיים מחייהם כלא שומעים. הערב יתורגם סימולטנית לקהל ובסופו תתקיים שיחה קצרה עם היוצרים.

מפגש עם הסופר סמי ברדוגו, זוכה פרס אופיר לשנת 2020, 'כחול 18' – קצרים מאותו המין – סיפורים של דוד ארליך מתוך 'כחול 18' ושל כותבים להט"בים נוספים – בשיתוף עם 'הבית הפתוח', מומנט מוזיקלי לציון שנה לפטירתו של יהושע קנז ועוד.

דן גולדברג, הבעלים של 'תמול שלשום' ושותפו של דוד ארליך ז"ל: "החלטנו להנציח את דוד, שייסד את 'תמול שלשום' בצורה המתאימה לו ביותר, פסטיבל ענק, ראשון מסוגו, לסיפורים קצרים, בו לוקחים חלק אנשי אמנות ותרבות מהשורה הראשונה בסדרת מפגשים ייחודיים. דוד היה שוחר תרבות אמתי, שראה חשיבות רבה במקום שייסד ובפעילויות שהתקיימו כאן. אני שמח ונרגש לקראת פסטיבל הסיפור הקצר הראשון ומקווה שיהפוך למסורת ארוכת שנים. אני מזמין את הקהל הרחב לעלות לירושלים וליהנות מאירועי הפסטיבל".

אילנה זיידמן, יוזמת הפסטיבל והמנהלת האמנותית: "הפסטיבל הזה הוא מחווה לדוד ארליך ז"ל, שאהב את אמנות הסיפור הקצר ואף כתב בעצמו סיפורים קצרים נפלאים. הפסטיבל יכלול 15 מפגשים עם סופרים ידועים שיקריאו ממיטב סיפוריהם הקצרים, חבורות מספרי סיפורים ועוד. בין לבין שילבנו אירועי שירה, מוסיקה ותרבות, חגיגה לכל שוחרי התרבות באשר הם".

לפרטים נוספים ולרכישת כרטיסים: 'תמול שלשום', רח' יואל משה סולומון 5 ירושלים, טל' 02-6232758 ובאתר www.tmol-shilshom.co.il.

אירועי הפסטיבל

11.10 – מומנט מוסיקלי – המוסיקה של קנז' – לכבוד שנה למותו של קנז, יפתח אשכנזי (סופר), ואיתמר רינגל (צ'לן מהתזמורת הסימפונית ירושלים) מתחקים אחרי המוטיבים המוסיקליים בסיפור המופלא של קנז – מומנט מוסיקלי.

18.10 – אשכול נבו + משה בן יוחנה – אשכול יקריא סיפורים קצרים פרי עטו וידבר על אמנות הסיפור הקצר. משה ישיר טקסטים רלוונטים.

24.10 – מעבר לקיר – קצרים בשפת הסימנים. תמי אסולין (משוררת חרשת) יונתן שיוביץ (פעיל חברתי ואיש רוח חרש + אורח – יספרו על רגעים חזקים ומשמעותיים מחייהם כלא שומעים. הערב יתורגם סימולטנית לקהל. בסוף הערב – שיחה קצרה עם היוצרים.

1.11 – האהבה הכי גדולה בעולם – שירה כרמי (מחברת רב המכר 'דיאנה ודויד') – תקריא סיפורים קצרים מספרה 'האהבה הכי גדולה בעולם'.

8.11 – 'סיפורים אמיתיים' – פרוייקט מושקע של 'סדנאות הבית', בית הספר לכתיבה של אשכול נבו ואורית גידלי – 6 מספרים מוכשרים יספרו בעל פה סיפורים קצרים בנושא: איפה היית כש….

אנגלמאייר – שושקה / יפעת האיראנית / יוני רעם / דבורה זגורי / שלומית ראונר – אקטיביסטית

15.11 – סלון ספרותי – כחלק מהביאנלה של ירושלים לאמנות והשלמה לתערוכה שתתקיים בקיר הגלריה בתמול שלשום: *פרו'פ רחל אליאור (בעקבות הספר: וינה 1900) – סיפורי בתי קפה ואורה אחימאיר -סיפורי הסלונים הספרותיים של וינה, פריז וברלין של מפנה המאה התשע-עשרה, והרלוונטיות שלהם בימינו. (בתמול שלשום ניתן לראות מעין המשך של בתי הקפה והסלונים הספרותיים של פעם).

22.11 – קפה-סיפור – כחלק מהביאנלה של ירושלים לאמנות והשלמה לתערוכה שתתקיים בקיר הגלריה בתמול שלשום בנושא אמנות בבתי קפה: אורח: אריק פלוגי , סיפורים על טעמון ובתי קפה מיתולוגיים אחרים.

29.11 – 'סיפורים מהחיים' – פרוייקט הסיפור הקצר הגלילי – 10 כותבים מוכשרים מקריאים סיפורים קצרים פרי עטם בנושא נבחר.

5.12 – סמי ברדוגו – (הסופר המוערך. זוכה פרס ספיר לשנת 2020) יקריא סיפורים קצרים פרי עטו וישוחח על אמנות הסיפור הקצר.

6.12 – חוגגים את 'ספר' – כתב עת חדש לסיפורים קצרים – בהשתתפות: מיכל גוברין, נמרוד ברקן, אסיף רחמים ודביר צור.

12.12 – מתמודדים – שת"פ עם 'נפשות' – מיזם חברתי הפועל למען העלאת המודעות לתחום בריאות הנפש באמצעות ארועי שיח ואמנות. בארוע יהיה חלק מ'שבוע עושים נפשות'. ומתוכנן בו פורמט מיוחד. מתמודדים נבחרים יהיו 'ספרים בארון' וישבו בפינות שונות של בית הקפה. הקהל יוכל לבחור 'ספר אנושי' ולשמוע את סיפורו.

13.12 – כחול 18 – קצרים מאותו המין – סיפורים של דוד ארליך מתוך כחול 18 ושל כותבים להט"בים נוספים.שת"פ עם הבית הפתוח.

20.12 – 'הסצנה' – חלק מהביאנלה של ירושלים לאמנות והשלמה לתערוכה שתתקיים בקיר1 – הגלריה בתמול שלשום: אריק קילמניק וצבי טולקובסקי יחזרו במנהרת הזמן 50-60 שנה אחורה וישוחחו על חוויותיהם כסטודנטים בבצלאל ועל בתי הקפה המיתולוגיים אותם נהגו לפקוד עם חבריהם ללימודים.

26.12 + 27.12 – 'קפה שירה' – הצגה בבימויו של אסי שמעוני ובהשתתפות שחקני תיאטרון 'פסיק' בעקבות ספרו האחרון של דוד ארליך ז"ל – 'קפה שירה'.