'צבעים מהפינה'

יצירתו של סול לויט מוצגת ב'אנו - מוזיאון העם היהודי' 15 שנים לאחר פטירתו על פי הוראות מדויקות שהשאיר אחריו

'צבעים מהפינה', ציור קיר של הצייר והאומן הקונספטואלי האייקוני סול לויט, הוצב בימים האחרונים בלובי של 'אנו – מוזיאון העם היהודי', שם יוכל הקהל לצפות בו ללא תשלום.

ציור זה של סול לויט (1928-2007), שהשפיע על כמה וכמה תנועות אומנותיות, ובכלל זה המינימליזם והאומנות המושגית (קונספטואלית), מוצג כיום רק במוזיאון 'אנו' והוא מצטרף ל-1,350 ציורי קיר שלו שמוצגים כיום ברחבי העולם.

למרות שסול לויט הלך לעולמו לפני יותר מתריסר שנים, יש ליצירותיו חיים משלהן בשל תפיסתו בהגדרת מעשה האומנות. ביצירתו הדגיש לויט את חשיבותם של הקונספט ו/או הרעיון. תפיסה זו מגדירה מחדש את תפקידו של האומן לא כבעל מלאכה, אלא כהוגה. את ציורי הקיר של לויט הפיקו אנשים אחרים, שמילאו את ההוראות שסיפק. שיתוף פעולה זה הוא אבן הפינה של עבודתו, שבה הפך הרעיון למכונה היוצרת את האומנות.

בבואו ליצור את ציורי הקיר שלו, שהראשון בהם נוצר בשנת 1968, הגביל לויט את עצמו למלאכת ההמצאה והתכנון של היצירה וסיפק הוראות מילוליות באמצעות מסמך ודיאגרמה שצורפו אליו. את העבודות עצמן יצרו אסיסטנטים ומראה היצירה הסופית נקבע מכוח הארכיטקטורה של האתר, גודלו ומרקמו של הקיר ומי שעבד, עבדה או עבדו על הפקת הציור עצמו. תהליך זה, המושגי במפגיע, מבטיח שמגעו האוטוביוגרפי של האומן נעדר לחלוטין מן העבודה.

לויט השווה את הוראות הביצוע שסיפק לגיליונות של תווים מוזיקליים, שכל ביצוע חדש שלהם נבדל מקודמיו. הוא מלחין היצירה והצוות המוציא אותה אל הפועל הוא התזמורת.

הציור 'צבעים מהפינה' – ציור קיר בצבע אקרילי עם צבעים הנפרשים מטה מן הפינה הימנית – צויר לראשונה בידי אסמיר אדמגיק ומארק פיינס והוצב בבית הות' בלונדון באוקטובר 2003. כיום הוא מוצב במוזיאון באדיבות אוסף לאוניד וטטיאנה נבזלין.

היצירה ב'אנו – מוזיאון העם היהודי', בוצעה במוזיאון על ידי רמי ורסטאטה, אומן חזותי וצייר ציורי קיר של סול לויט כבר כעשר שנים, על פי הנחיות מדויקות שהותיר אחריו סול לויט ובפיקוח קפדני של האחראים על עיזבון סול לויט.

מצ"ב התהליך כפי שתועד בסרטון וידאו